Ministr Dienstbier o Romech: Pomozme jim zvýšit sebevědomí

11.10.2016 16:31

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) na konferenci v Bratislavě promluvil o mladých Romech. Právě ti by podle člena české vlády měli být hnací silou své komunity a v maximální možné míře přispět do integrace společnosti. My bychom jim měli pomoci ve snaze zvýšit si sebevědomí.

Ministr Dienstbier o Romech: Pomozme jim zvýšit sebevědomí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Sociální demokrat Jiří Dienstbier se za Českou republiku zúčastnil mezinárodní konference High Level Event on Roma Youth Empowerment s tématem Prosazování klíčové role romské mládeže jako hnací síly v procesu romské integrace, která se koná v rámci předsednictví Slovenské republiky v EU v Bratislavě ve dnech 9.–11. 10. 2016. Ve svém projevu zdůraznil, že kromě mladých je třeba spolupracovat s rodiči a pomoci jim v integraci jejich dětí do společnosti. Děti musejí chodit do školy a pak také do kroužků.

„Osobně znám řadu příkladů dobře vedené práce s romskou mládeží, vybavuji si například úspěšné taneční soubory z jihočeského Větřní, který dává mladým lidem příležitost zapojit se do společenského dění, zaktivizovat se a získat na sebedůvěře,“ uvedl ministr Dienstbier ve svém projevu. V tomto prostředí uvidí mladí lidé pozitivní vzory a spíše nesejdou z dobré cesty. Česká vláda přijala v roce 2015 plán, který má napomoci celkové integraci Romů do společnosti. V plánu se počítá s tím, že do roku 2023 dojde ke snížení počtu problematických lokalit a napomůže rozvoji romské kultury i jazyka v rámci české společnosti.

„Strategie vytváří rámec pro opatření, která povedou do roku 2020 ke zvrácení negativních trendů ve vývoji situace značné části Romů v ČR v klíčových oblastech kvality života, nastartují a urychlí pozitivní změny, které povedou k postupnému odstranění neodůvodněných a nepřijatelných rozdílů mezi situací značné části Romů a většinové části populace, zajistí účinnou ochranu Romů před diskriminací, bezpečné soužití a povzbudí rozvoj romské kultury, jazyka a participaci Romů. Strategie vznikala ve spolupráci a v diskusi se širokou romskou veřejností, ale také Radou vlády pro záležitosti romské menšiny, ve které jsou také zástupci mladých lidí, či studentů,“ informoval přítomné Jiří Dienstbier. 

Konečným cílem je, aby se Romové stali sebevědomými občany, kteří budou jednat s úřady, pracovat a podílet se na veřejném dění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…