Ministr Heger: VZP potřebuje změnu, chovala se sobecky

24.11.2012 6:55

V pondělí dojde ve Všeobecné zdravotní pojišťovně k personálním změnám, protože se prý VZP chovala vůči klientům a nemocnicím příliš sobecky. V rozhovoru pro zpravodajský server iDnes.cz to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Nejprve by měl odejít předseda správní rady VZP, potom i ředitel pojišťovny Pavel Horák.

Ministr Heger: VZP potřebuje změnu, chovala se sobecky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

"Nikdy jsem se netajil tím, že bych ve vedení VZP po tom, co se odehrálo poslední rok, viděl daleko raději někoho jiného," řekl Heger k možnému odvolání Horáka. VZP podle ministra potřebuje změnu. Především by měla být vstřícnější ke svým klientům i poskytovatelům zdravotní péče, také by se měla chovat transparentně a dobře hospodařit s financemi.

Heger dále uvedl, že k personálním změnám ve VZP by mohlo dojít na pondělním jednání správní rady pojišťovny. Na Horákovo místo by Heger nejraději dosadil svého náměstka pro zdravotní pojištění Petra Noska. Toto jméno by prý ale neprošel v koalici.

Funkci by tak mohl získat kandidát ODS Zdeněk Kabátek, který působí jako vrchní ředitel pro ekonomiku ministerstva zdravotnictví. I tento člověk je pro ministra přijatelný. "Já bych chtěl mít v čele VZP člověka, kterého znám, nebo který dává záruku, že spolupráce mezi ministerstvem a pojišťovnou bude korektní a pozitivní," dodal pro iDnes.cz.

Nejdříve jednání se Šnajdrem

Spekuluje se o tom, že pozici v čele správní rady opustí i Marek Šnajdr. "Priority, které vidím za ministerstvo, jsou, že nejdříve by se měly vyjasnit poměry ve správní radě. Jak se pan bývalý náměstek Šnajdr zachová, nevím. On je velmi silný hráč a nepochybuji o tom, že vedl kvanta rozhovorů se členy správní rady. Až se vyjeví, zda bude, nebo nebude dále předsedou správní rady, pak bude možné, aby správní rada jednala o řediteli VZP. Myslím, že dříve to nepůjde," řekl Heger.

Ideálním kandidátem, za kterého by se ministr postavil, by byl v případě Šnajdrova odchodu opět Petr Nosek, který je podle Hegera velmi zkušený a spolehlivý.

"Jednou z nejvíce průlomových věcí, kterou bychom chtěli udělat, je zavedení dvousložkového pojistného. Aby pojišťovny mohly svým klientům odpustit nějaké peníze při vybírání pojistného. A u těch neúspěšných zase výběr o trochu zvýšit," popisuje jednu z hlavních změn, které by měly nastat v systému zdravotnictví. Vedle toho ministerstvo chystá novely pojišťovnických zákonů, jejichž hlavním cílem je uvolnit pojišťovnám ruce a rozpohybovat konkurenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …