Ministr Heger chce přitvrdit u drog. Hrozí totalita, varuje expert

10.06.2013 21:58

Ministerstvo zdravotnictví připravilo do návrhu nařízení vlády pasáž, podle které by mohlo roční vězení hrozit lidem, u nichž by policie nalezla osm a více gramů drogy. U pervitinu by přijatelné množství drogy mělo klesnout ze dvou gramů na půl gramu. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil to označuje za totalitu. Resort však návrhu pomalu ustupuje. Informuje o tom server iDnes.cz.

Ministr Heger chce přitvrdit u drog. Hrozí totalita, varuje expert
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

"Kolegové na pracovní úrovni navrhovali s ohledem na stanovené množství konopí pro léčebné účely, což je třicet gramů za měsíc, snížení z patnácti na osm gramů. Nicméně po vyhodnocení informací a odborné diskusi jsme se rozhodli, že to v tuto chvíli nebudeme požadovat," řekl iDNES.cz náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Závislí na pervitinu mohou potřebovat i gram denně

Na změnu přijatelného osobního množství prý tlačí sousední Německo, protože Českou republiku vnímají jako jednu ze základen výroby této drogy, která následně míří do Německa. Ze dvou gramů by přijatelné množství mělo klesnout na čtvrtinu. Před tím ale varuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Nejen v případě pervitinu prý nejsou k dispozici studie, které by ospravedlňovaly preventivní přínos tohoto tvrdšího přístupu vůči závislým.

"U něj (pervitinu) máme odhadem 32 tisíc problémových uživatelů drog. Ti potřebují kolem jednoho gramu denně. Ve chvíli, kdy to budeme o polovinu snižovat, jsme se dostali do totality," domnívá se Vobořil.

Prozatím je návrh nařízení vlády v připomínkovém řízení a není jasné, jak bude vypadat jeho definitivní verze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…