Ministr Heger varuje: Za porušení prohibice hrozí pokuta až tři miliony

15.09.2012 6:55

Vláda v pátek večer vyhlásila okamžitý zákaz prodeje více než dvacetiprocentního alkoholu v celé zemi. Nařízení se týká jak restaurací a hospod, tak i prodeje v obchodech. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nebylo dosavadní omezení stánkového prodeje alkoholu dostatečné.

Ministr Heger varuje: Za porušení prohibice hrozí pokuta až tři miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

"Večer jsme od našich hygieniků dostali do ruky analýzu, kterou potvrdila i policie, a ta je poměrně jednoznačná: z těch asi třiceti případů, které jsou zdokumentovány, větší polovina případů je z kamenných obchodů a restaurací. Ne ze stánkového prodeje," vysvětluje Heger důvod zpřísnění opatření v rozhovoru pro deník MF Dnes. Pančovaný alkohol je podle něj infiltrován do distribuční sítě.

Jak dlouho bude zákaz prodeje alkoholu trvat, nelze přesně říct. "Nedá se to odhadnout, to je pravda. Řekl jsem jen takovou velmi povrchní spekulaci. Počítal bych to spíš v několika málo týdnech," říká ministr zdravotnictví.

Zavedení prohibice nemá podle Hegera za cíl vyvolat paniku, ale lidé by si měli uvědomit, že riziko je opravdu velké. "Bude to trvat tak dlouho, jak rychle se policii podaří odkrýt a zmapovat celou tu distribuční síť a vyprázdnit její sklady, jak se podaří vystrašit ty lidi, kteří s tím obchodují, že se rychle toho rizikového alkoholu zbaví," popisuje záměr vlády Heger.

V příštích dnech následují kontroly

"Kontroly se teď zaměří hlavně na to, aby se to neprodávalo a nenabízelo. Lahve nesmějí být ani na pultu nebo baru. Prodejci je musí sbalit, dát do odděleného skladu a vyčkat, co se bude dít," vysvětluje ministr. "Obchodníci, kteří vědí, že obchodovali s černým kontingentem, by se toho měli rychle zbavit," dodává Heger.

V případě nedodržení nařízení hrozí prodejci nebo provozovateli restauračního zařízení pokuta ve výši až tři miliony korun. "Pokud by to bylo nějaké flagrantní porušení, můžeme informovat policii a ta zanalyzuje, jestli daný člověk nevyvolává ještě větší nebezpečí. Nevím teď přesně, jak by to represivní orgány kvalifikovaly, ale určitě by to byl trestný čin," upozorňuje ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…