"Večer jsme od našich hygieniků dostali do ruky analýzu, kterou potvrdila i policie, a ta je poměrně jednoznačná: z těch asi třiceti případů, které jsou zdokumentovány, větší polovina případů je z kamenných obchodů a restaurací. Ne ze stánkového prodeje," vysvětluje Heger důvod zpřísnění opatření v rozhovoru pro deník MF Dnes. Pančovaný alkohol je podle něj infiltrován do distribuční sítě.
Jak dlouho bude zákaz prodeje alkoholu trvat, nelze přesně říct. "Nedá se to odhadnout, to je pravda. Řekl jsem jen takovou velmi povrchní spekulaci. Počítal bych to spíš v několika málo týdnech," říká ministr zdravotnictví.
Zavedení prohibice nemá podle Hegera za cíl vyvolat paniku, ale lidé by si měli uvědomit, že riziko je opravdu velké. "Bude to trvat tak dlouho, jak rychle se policii podaří odkrýt a zmapovat celou tu distribuční síť a vyprázdnit její sklady, jak se podaří vystrašit ty lidi, kteří s tím obchodují, že se rychle toho rizikového alkoholu zbaví," popisuje záměr vlády Heger.
V příštích dnech následují kontroly
"Kontroly se teď zaměří hlavně na to, aby se to neprodávalo a nenabízelo. Lahve nesmějí být ani na pultu nebo baru. Prodejci je musí sbalit, dát do odděleného skladu a vyčkat, co se bude dít," vysvětluje ministr. "Obchodníci, kteří vědí, že obchodovali s černým kontingentem, by se toho měli rychle zbavit," dodává Heger.
V případě nedodržení nařízení hrozí prodejci nebo provozovateli restauračního zařízení pokuta ve výši až tři miliony korun. "Pokud by to bylo nějaké flagrantní porušení, můžeme informovat policii a ta zanalyzuje, jestli daný člověk nevyvolává ještě větší nebezpečí. Nevím teď přesně, jak by to represivní orgány kvalifikovaly, ale určitě by to byl trestný čin," upozorňuje ministr zdravotnictví Leoš Heger.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: adr