Ministr Herman: Co zavedli komunisté, bylo horší než středověk

07.07.2014 11:47

Lidovecký ministr kultury Daniel Herman se na pozadí nedávné návštěvy předsedy Svobodného státu Bavorsko pana Horsta Seehofera zamyslel nad důležitostí vztahů s Bavorskem. Na svém blogu píše, že jeho návštěva ukázala, jak se změnila situace po roce 1989. To, co zavedl komunistický režim, bylo podle něj horší než středověk.

Ministr Herman: Co zavedli komunisté, bylo horší než středověk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Herman popisuje situaci před rokem 1989, kdy nebylo možné cestovat nebo převážet knihy přes hranice. „Předtím jsem se mohl jako návštěvník mé milované Šumavy koukat přes kopec na nějakou bavorskou vesničku, slyšet zvonění tamních zvonů a nesměl jsem tam jít. Ani na mši, ani na kafe nebo houby. Výraz Železná opona, který poprvé použil Winston Churchill, přesně vystihoval podstatu věci. Železná opona, to nebyla jen metafora, skutečně zde existovaly ocelové dráty, které oddělovaly jednu zem od druhé,“ konstatuje mimo jiné Herman.

Celý článek ZDE

Podle Hermana bylo cílem zabránit Čechům, aby odešli. V článku popsal další řadu normalizačních opatření a dodal: „To, co zavedl komunistický režim, bylo horší než středověk. Tam se putovalo z místa na místo a nikoho by nenapadlo natahovat dráty. Nebylo proč.“

„Je nápadné, jak velmi za použití represivních prostředků a vraždění lidí trval komunistický režim na tom, že přes hranice se nesmí pohybovat lidé, nesmí se převážet knihy, že je třeba rušit zahraniční rozhlas. Že nikdo nesmí svobodně odejít pracovat nebo cestovat. To všechno by narušovalo mocenský monopol jedné strany, která byla stejně pouze filiálkou kremelského komunistického režimu,“ připomněl Herman na blogu.

Důležité je se podívat dopředu

Herman se podle svých slov domnívá, že sedmdesát let po válce se musíme zaměřit na to, abychom přesně zmapovali tehdejší události ve stylu padni komu padni a zároveň abychom se podívali dopředu na to, co Češi a Němci mohou společně jako sousedé udělat.

„Naše vztahy s Bavorskem jsou velmi důležité. Nic na tom nemění strašení sudetskými Němci. To dělají hlavně politici, co nemají vlastní pozitivní program,“ míní ministr kultury.

„Nás samozřejmě Mnichovská dohoda, zánik demokratického Československa, nejdemokratičtější země v oblasti, a následná okupace bolí. Sami musíme pochopit, že druhá strana nerozumí tomu, proč bylo kvůli tomu pak třeba vyhánět a někdy i vraždit staré lidi a děti jen kvůli národnosti. Kdokoli to téma zmíní, vystavuje se nebezpečí, že dostane nálepku revanšisty a toho, kdo chce všechno od kdejaké chaloupky až po požární nádrž s žabincem a kachničkami na návsi vrátit nacistům a „sudeťákům“. Je ale třeba myslet na úrovni 21. století. Z lidí, kteří zažili jako dospělí rok 1945, již téměř nikdo nežije. Teď máme šťastné období českých dějin, kdy jsme svobodní a smíme si vybírat přátele, aniž by na nás někdo mířil. Byla by škoda, kdybychom to nevyužili,“ nabádá Daniel Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…