Ministr Herman čtenáři: Díky EU žijeme již přes 70 let bez horké války

08.08.2017 14:41

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na dotazy čtenářů. Mimo jiné i na to, zda je ohrožena demokracie v Polsku či v Maďarsku.

Ministr Herman čtenáři: Díky EU žijeme již přes 70 let bez horké války
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

„Je podle Vás v Polsku a Maďarsku demokracie v ohrožení a směřují tyto dva státy k autoritářským režimům a směřují na Východ, nebo naopak se jedná o legitimní oprávněné reformy vlád, kteří jen konají své předvolební plány, za které byly většinově zvoleny ve svobodných volbách? Názory politiků i politologů se rozcházejí, jaký na to máte názor Vy? Měla by ČR případně jednání těchto zemí odsoudit, nebo by bylo naopak příhodné se inspirovat a podobné reformy zavést i u nás?“ zeptal se čtenář a poukázal například na reformu soudnictví, nový jednací řád Sejmu a zákaz potratů v Polsku či odmítání uprchlíků a postoj k Rusku v Maďarsku. 

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

„Každá země má právo na způsob řízení společnosti podle svých vlastních pravidel. V demokratických zemích pochází vláda z výsledků svobodných voleb. Jestliže ale některé země dobrovolně vstoupily do širšího ‚klubu‘ dalších zemí, pak je ovšem třeba, aby respektovaly také pravidla tohoto ‚klubu‘. Pokud se to dlouhodobě a systematicky neděje, není něco v pořádku a je třeba vést vážnou debatu o formě budoucí spolupráce těchto zemí s ostatními partnery. To platí obecně, Maďarsko a Polsko nevyjímaje,“ sdělil Herman.

Další dotaz směřoval k tomu, zda někdy dospějeme k tomu, aby se bipolární svět sjednotil. „Nebo se spíše obáváte opaku? On je možná rádoby mír, ale někdy to působí tak, že státy světa v míru žít nedokáží a nechtějí. Jak jinak si vysvětlit rozpory mezi USA a Ruskem více jak čtvrt století po skončení studené války?“ zeptal se čtenář.

„Obávám se, že celý svět ke sjednocení nespěje. Tím více je třeba vítat integraci některých regionů. Alespoň to je krok správným směrem. Např. v naší části Evropy, díky tomuto sbližování, žijeme již přes 70 let bez horké války,“ odvětil Herman.

„Píšete: Jsem rád, že jsme opět členy nejbohatšího politického a nejsilnějšího vojenského uskupení na světě. Nějak mi tam nehraje to slovo ‚opět‘. To se Vám stýská po Varšavském paktu? Vy lidovci totiž nemůžete ničím překvapit,“ poznamenal další čtenář. 

„Vrátili jsme se do společenství zemí, ke kterým jsme patřili před II. světovou válkou. To jsem měl na mysli. A ty invektivy jsou nadbytečné, nemyslíte?“ zareagoval Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…