Ministr Herman není křivý člověk a nelže, říká kardinál Vlk

08.11.2016 22:11

Kardinál Miloslav Vlk poskytl rozhovor internetové televizi DVTV.cz. Ještě jednou se vrátil ke kauze udělování státních vyznamenání a k případu pana Jiřího Bradyho. Jelikož v minulosti spolupracoval se současným ministrem kultury Danielem Hermanem, nemá prý sebemenší pochybnosti o tom, že člen vlády mluvil pravdu, když prozradil, že ho prezident Miloš Zeman v podstatě vydíral. Daniel Herman prý není křivý člověk.

Ministr Herman není křivý člověk a nelže, říká kardinál Vlk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miroslav Vlk

Podle kardinála Vlka je otázka, zda prezident Miloš Zeman dostatečně zvažuje, komu udělí státní vyznamenání. Narážel tady na kauzu pana Jiřího Bradyho, o které měl informace od ministra Daniela Hermana, s nímž byl v kontaktu. „Tomu, co říká ministr Herman, zcela věřím, protože vím, že to není člověk křivý a nelže,“ konstatoval pan kardinál.

Celý rozhovor najdete zde.

Naproti tomu prezident Miloš Zeman poškodil obraz České republiky v zahraničí, protože pan Brady žije v Kanadě a jeho případu vyznamenání – nevyznamenání z rodné země se věnovaly i zahraniční deníky – včetně New York Times. Pokud si čtenáři New York Times přečtou o České republice, že prezident neudělí státní vyznamenání člověku, který přežil holocaust, údajně kvůli nějakému domácímu politickému sporu, náš obraz v zahraničí to poškodí.

Jelikož není politolog, nechtěl by Vlk příliš hodnotit, zda prezident poškozuje obraz České republiky i jinak, ale příklon Miloše Zemana k Rusku nebo k Číně může být vnímán jako poškození našeho obrazu v zahraničí. „Ve srovnání s naší dosavadní orientací, kdy jsme byli orientováni na Yápad, toto vystupuje,“ doplnil k tématu Vlk. Nechává ho přitom v klidu kritika, kterou si vysloužil u mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Panu kardinálovi se totiž nelíbí styl, jakým Jiří Ovčáček vykonává svou práci, takže necítí potřebu se k tomu vyjadřovat.

Prozradil ovšem, že je znepokojen směřováním naší země po roce 1989, protože jsme se dostatečně nevypořádali s naší minulostí před rokem 1989. To limituje zdravý vývoj v naší společnosti. Schází nám tu prý např. společenský dialog. První český prezident Václav Havel se sice snažil o dialog a o položení nějakých morálních základů nové společnosti, ale disidenti neměli dost politického umu, aby vystavěli naši společnost na morálních základech. Místo toho se budování nové společnosti chopili „ekonomisti v čele s Václavem Klausem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…