Ministr Herman popisoval čtenářům, co zažíval s StB

01.07.2017 17:32

Z PROFILŮ Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpověděl na dotazy a postřehy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Dočkal se mimo jiné také velké pochvaly za slušnost a lidskost, kterou si zachovává, i když čelí poměrně ostrým dotazům a poznámkám.

Ministr Herman popisoval čtenářům, co zažíval s StB
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

„Děkuji za slušnost a lidskost, kterou se prezentujete tady, stejně jako všude jinde. Ať se daří!“ napsal  čtenář. Člen české vlády občanovi ze srdce poděkoval a dal najevo, že si jeho podpory velmi váží.

Dalšímu čtenáři prozradil, že o něm vznikl článek plný nesmyslů a lží, v němž se říká, že za komunistického režimu mohl Herman volně cestovat na Západ. Stejně tak se v článku říká, že ministr spolupracoval s organizací Lidoví mudžahedíni. Herman podobné nesmysly důrazně odmítá.  

Další otázky a odpovědi naleznete zde

„Zmíněný článek je plný nesmyslů a nepravd. Nikdy jsem s žádnou takovou organizací samozřejmě nespolupracoval. V době, kdy jsem byl ředitelem ÚSTR (2010-13), mě několikrát navštívili zástupci exilové íránské skupiny se sídlem ve Francii, která doma podporuje opoziční síly proti islamistickému režimu mulláhů. Jejich zájmem byla především činnost archivů, jak zachovat pro budoucnost archivní materiály z doby útlaku,“ uvedl lidovecký politik.

Stejně tak je nesmysl, že ho snad komunisté nechali volně cestovat na Západ. Využil jen možnosti vycestovat za příbuznými, která se mu naskytla koncem 80. let minulého století.

„Od podzimu 1981 na mě StB vedla svazek v kategorii prověřované osoby. Opakovaně jsem byl vyslýchán, byla mi provedena osobní prohlídka, byl jsem po intervenci StB propuštěn z průvodcovské služby na zámku Hluboká n. Vlt., nesměl jsem poté nastoupit do jiné než pomocné dělnické profese,“ prozradil Herman.

Další tazatel se ptal, co je pravdy na tom, že pracující duchovní berou dohromady plat a důchod, pokud pracují i v seniorském věku. „Duchovní většinou pracují, pokud jim síly stačí, bez ohledu na věk. Co se týká předpisů v jednotlivých církvích, o tom přehled nemám. Doporučuji Vám obrátit se s dotazem na ústředí jednotlivých církví, o které máte zájem,“ odepsal ministr.

Čtenáře také ujišťoval, že dvojkoalice lidovců se Starosty a nezávislými má šanci uspět v podzimních sněmovních volbách, a že také v nich uspěje. Do voleb přece jen scházejí čtyři měsíce a preference této dvojkoalice ještě mohou vzrůst. Nyní se pohybují okolo hranice deseti procent, kterou budou muset překonat, pokud se budou chtít dostat do sněmovních lavic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…