Ministr Herman srovnává Husa s Horákovou: Oba stáli proti mašinerii moci

27.06.2015 15:28

V těchto dnech si připomínáme 65. výročí komunistického justičního zločinu – popravy Milady Horákové, bojovnici proti nacistické i komunistické totalitě. Za svůj první boj si vysloužila státní vyznamenání z rukou prezidenta, za druhý dostala provaz. A ministr kultury Daniel Herman v sobotních Lidových novinách srovnává její životní příběh s osudem Jana Husa.

Ministr Herman srovnává Husa s Horákovou: Oba stáli proti mašinerii moci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve vězeňském památníku byla uctěna hlavně zde popravená Milada Horáková

Milada Horáková byla vzdělaná dáma a tušila, že poválečná vláda komunistů nemusí vést k ničemu dobrému. Přesto se rozhodla svou zemi neopustit, a naopak velmi intenzivně usilovala o její poválečnou obnovu. Bohužel se ukázalo, že budoucnost neviděla dost černě. Možná stejně jako Jan Hus před šesti sty lety. Co mají tyto dvě osobnosti společného? Jde o jednotlivce, kteří stáli proti mohutné mašinerii moci, vytrvali, ale zaplatili za to životem.

„Je opravdu tak nemístné hledat paralely mezi těmito dvěma příběhy? Není Husův boj víc bojem za právo na nadřazenost svědomí před doktrínou než úzce náboženským sporem? Nemá heroický zápas Milady Horákové stejný přesah – nahlížíme legitimně její odkaz, zredukujeme-li ho na střet dvou politických koncepcí?“ ptá se ministr.

Šéf resortu kultury zdůrazňuje, že Milada Horáková může být a měla by být naším morálním vzorem. Její smrt nebyla zbytečná, ukázala totiž zrůdnost komunistické vlády v naší zemi. Toto zlo zůstane zlem, ať se radikální křídlo současných komunistů snaží říkat cokoli, jakkoli ho omlouvat. A na to bychom neměli zapomínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…