Ministr Herman věnoval dar papeži Františkovi. Symbol milosrdenství

11.09.2016 6:15

Ministr kultury Daniel Herman dnes ve Vatikánu předal papeži Františkovi sochu svaté Anežky České, která bude umístěna v bazilice svatého Petra do kaple svatých patronů Evropy jako první česká socha. Informovalo o tom české ministerstvo kultury. Ve Vatikánu byl s delegací i kardinál Miloslav Vlk, píše ČTK.

Ministr Herman věnoval dar papeži Františkovi. Symbol milosrdenství
Foto: Archiv
Popisek: Papež František

Papež měl podle Vlka zřetelnou radost. "Řekl jsem mu, že sv. Anežka je zakladatelkou jediné české řehole, jejímž posláním je péče o nemocné a chudé, a proto její socha přichází do Vatikánu v tomto Svatém roce milosrdenství,” odpověděl kardinál Vlk na dotaz českého vysílání vatikánského rozhlasu, o čem mluvil s papežem Františkem při osobním pozdravu.

Symbol milosrdenství

Papež přivítal 300 českých poutníků, kteří se zúčastnili dnešní generální audience na Svatopetrském náměstí. "Vítám věřící z České republiky, kteří se účastní národní pouti ve Svatém roce milosrdenství. Jsem rád, že mohu přivítat kardinála Miloslava Vlka, biskupy a státní představitele a děkuji vám za dar sochy svaté Anežky České. Drazí bratři a sestry, přeji vám, abyste tento Svatý rok prožili s vírou a znovu objevili krásu v prokazování skutků milosrdenství," citoval papeže vatikánský rozhlas

„Patronka České země Svatá Anežka Česká je pro mne symbolem nejenom české státnosti, ale především symbolem milosrdenství..," uvedl ministr Herman. Podle něj je tento dar důstojným příspěvkem ČR papeži Františkovi v době Svatého roku milosrdenství.

Iniciátorkou akce je místopředsedkyně Senátu Miluše Horská, která do Vatikánu s delegací rovněž dorazila. Sochu z vyhnánovského pískovce, která je 160 centimetrů vysoká a váží zhruba 300 kilogramů, vyrobili studenti Střední průmyslové školy kamenické a sochařské z Hořic na Jičínsku.

Svatá Anežka Česká se tak symbolicky vrací do míst, kde byla v listopadu 1989 papežem Janem Pavlem II. prohlášena za svatou. Anežka Přemyslovna (Anežka Česká) byla dcerou krále Přemysla Otakara I. Místo života u dvora si zvolila cestu řeholnice a pomáhala chudým a nemocným, mimo jiné ve špitále a útulku v Praze Na Františku, který založila.

Odpoledne měl kardinál Vlk na programu mši v bazilice sv. Jana Křtitele Florentského. Odtud pak procesí zamířilo do Svaté brány baziliky sv. Petra. Pouť účastníci zakončili u oltáře sv. Václava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…