Ministr Herman vysvětlil čtenářům, proč si Čína nezaslouží Slovanskou epopej

28.06.2017 8:31

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpovídal na dotazy čtenářů, které mu položili na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Ministr Herman vysvětlil čtenářům, proč si Čína nezaslouží Slovanskou epopej
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Jeden z dotazů směřoval například na filantropa a miliardáře George Sorose. „Jaký je váš názor na tohoto pána?“ zeptal se čtenář. „Zmíněného člověka osobně neznám. Čerpám jen z médií, kde jsou zprávy různorodé. Snažím se také si objektivní názor utvořit,“ poznamenal krátce Herman.

Řeč přišla i na události v Ležákách, jejichž výročí si v těchto dnech připomínáme. „Když vystupujete na sudetoněmeckých dnech, žádáte Němce, aby odčinili své zločiny během 2. světové války? Vyvraždili 25 milionů lidí, z toho naprostou většinu tvořili Slované,“ uvedl tazatel s tím, že Němci nikomu dosud neuhradili předepsané reparace a ke svým zločinům říkají: „To Hitler, to nacisté.“

„Nemáte dobré informace. V Německu bylo také mnoho lidí, kteří Hitlera a jeho politiku odmítali a aktivně proti němu bojovali. Pro německou protifašistickou opozici byl již v roce 1933 vybudován koncentrační tábor Dachau. Příslušníci německého národa byli věznění i v řadě dalších koncentráků s ostatními lidmi. Směšovat národnost a politiku není správné. A Německo se navíc po válce dokázalo se svou vlastní minulostí poctivě vyrovnat. Hluboký demokratizační proces v Německu se podařil, což je pro mě nadějí do budoucna i u nás,“ odvětil Herman.

Další z tazatelů se věnoval Muchově epopeji, jež se vrací zpět domů, i když měla být původně vystavována i v Číně. „Vy jste ale několikrát prohlásil, že v Číně nebyly pro její vystavení vhodné podmínky, a proto její zapůjčení do Číny nepřipadá v úvahu. Jakým způsobem bylo ověřováno zda v Číně jsou podmínky pro její vystavení?“ zeptal se čtenář. 

„Co se týče podmínek pro vystavení Slovanské epopeje v Čínské lidové republice, bude je Ministerstvo kultury zkoumat v rámci případné žádosti o vývoz do této destinace. V této souvislosti připomínám, že povolení k vývozu kulturní památky do zahraničí, podle § 20 zákona č. 20/1987 sb. o státní památkové péči v platném znění, je udělováno individuálním správním aktem (rozhodnutím) v rámci správního řízení, kde jsou zkoumány konkrétní okolnosti každé jednotlivé kauzy, a nelze tedy paušalizovat vhodnost či nevhodnost vývozu kulturní památky do zahraničí v obecné rovině,“ zmínil Herman.

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…