Ministr Herman znovu naštval komunisty. Tentokrát poznámkou o Izraeli

02.12.2016 14:05

Sněmovna dnes zamítla návrh poslanců KSČM na zrušení zákona z roku 2000 o zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v íránském Búšehru. Pro schválení návrhu na zrušení zákona chybělo 12 hlasů, proti hlasovali poslanci KDU-ČSL, hnutí ANO i pravicová opozice. Ve Sněmovně však leží stejný návrh, který předložila současná koaliční vláda, jeho projednávání na řadu ale ještě nepřišlo.

Ministr Herman znovu naštval komunisty. Tentokrát poznámkou o Izraeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Poslanci KSČM ve svém návrhu argumentovali tím, že zákon je neaktuální, protože elektrárna je hotová a žádné české podniky už nemohou své případné dodávky uskutečnit. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik dnes zdůrazňoval, že zrušení zákazu znamená šanci pro návrat na světové trhy. Zprávu přinesla ČTK.

Zrušení zákazu dodávek do Búšehru podpořil i ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj se zákon z roku 2000 dávno přežil. „Tento zákon je třeba zrušit, čím dřív tím líp,“ prohlásil.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura však chtěl znát stanovisko ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a chtěl vědět, zda ministerstvo o tomto návrhu jednalo s izraelskou stranou. Poznamenal, že Izrael je strategickým spojencem. Protože Zaorálek ve Sněmovně nebyl, navrhoval neúspěšně přerušení debaty do doby jeho přítomnosti. Mládek ho informoval, že pro obdobný vládní návrh Zaorálek hlasoval.

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) však řekl, že při mezivládním jednání v Izraeli tuto otázku řešil. „A dva ministři izraelské vlády mi řekli, že to znamená určité bezpečnostní riziko a že by nebylo dobré tento zákon schvalovat,“ uvedl.

„Kam se ještě budeme chodit radit, jestli my jako suverénní a svébytná země, suverénní a svébytný Parlament si můžeme přijímat nebo nemůžeme přijímat nějaké zákony?“ reagoval Kováčik. Po zamítnutí návrhu si pak vyžádal dvouhodinovou přestávku na poradu svého klubu, čímž jednání Sněmovny pro dnešek skončilo.

Zákon o zákazu dodávek reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů. Zákon zakázal českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s tehdy budovanou elektrárnou v Búšehru.

Loni v dubnu dosáhly světové mocnosti ujednání s Íránem, na jehož základě loni v červenci uzavřely dohodu o jeho jaderném programu. Na plnění dohody dohlíží Mezinárodní agentura pro atomovou energii, která ve zprávě letos v únoru uvedla, že Írán své závazky dodržuje.

Letos v červnu vláda sama předložila poslancům totožný návrh na zrušení zákazu dodávek. Vláda ke svému návrhu uvádí, že navrhuje zrušení zákazu, protože s přihlédnutím k tomu, že mezinárodní společenství zrušilo sankce v jaderné oblasti vůči Íránu, je zřejmé, že hrozba poškození zájmů ČR už pominula.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…