Ministr Jurečka: Pět miliard korun dotací proti velké vodě by mělo stačit

07.05.2015 15:20

Pět miliard korun, které ministerstvo zemědělství rozdělí do roku 2019 městům a obcím na protipovodňová opatření, by mělo stačit pro celou ČR. Pokud budou nutné další stavby, je ministerstvo připraveno jednat o zvýšení sumy, řekl ČTK ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) při dnešní návštěvě Plzeňského kraje. Z národního programu Prevence před povodněmi III dostanou města a obce 4,95 miliardy korun. Díky předchozím dvěma etapám programu už jednotlivá povodí, spadající pod ministerstvo zemědělství, v minulých letech vybudovala v ČR přes 800 povodňových staveb za více než 15 miliard Kč.

Ministr Jurečka: Pět miliard korun dotací proti velké vodě by mělo stačit
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Stavby musí iniciovat obce. Povodí je připraveno vypracovat projekty, stavět a protipovodňová opatření až deset let vlastnit a poté je převést do majetku obcí, které se pak o ně musí dlouhodobě starat, řekl Jurečka. V soutěžích dodavatelů se většinou projektované ceny staveb výrazně sníží, až o 40 procent. 
   
Města a obce mohou žádat o peníze z národního programu už od závěru loňského roku. "Musí být aktivní, protože jsou zodpovědní za svoji protipovodňovou ochranu. Musí oslovit příslušné povodí a začít komunikaci. Uděláme návrh studie a zjistíme, zda je projekt reálný a financovatelný," uvedl ministr. Obec pak musí zajistit výkup pozemků. 
   
Protipovodňová opatření už jsou podle něj v nejproblematičtějších oblastech hotová. "Dnes dotahujeme dluh, který máme vůči Povodí Moravy, tedy oblast toku Bečvy a hlavně města Olomouce, kde se od roku 1997 věci neposunuly dál," řekl ministr. 
   
Obce ve spolupráci s povodím mohou žádat také o peníze z evropského programu Životní prostředí. "Tam je nutná součinnost při realizaci kompletního protipovodňové opatření celého toku," řekl Jurečka. 
   
V Plzeňském kraji se připravují největší protipovodňová opatření na řece Klabavě na Rokycansku, která se dokáže zvednout při velkých deštích o 40 centimetrů za hodinu. V roce 2017 má začít dvouletá stavba v Rokycanech za 490 milionů Kč, díky níž se zvětší koryto Klabavy. 
   
Dalších devět obcí z Rokycanska podél řeky bude mít v červnu návrhy konkrétních opatření na Klabavě. Studie bude řešit také všechny přítoky - Holoubecký, Pekelský, Skořický a Třítrubecký. Obce už zjišťují vlastníky pozemků k výkupům. "Spolu se starosty připravíme maximum akcí, které by se daly do národního programu zařadit," uvedl už dříve pro ČTK generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…