Ministr Jurečka představil nový plán. Má podpořit český export

05.06.2014 18:48

Na ambasádách ve vybraných zemích by v rámci aktivní proexportní politiky měla nově vzniknout místa zemědělských radů. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek uvedl lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministr Jurečka představil nový plán. Má podpořit český export
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Ministerstva zemědělství a zahraničních věcí by podle Jurečky svůj plán měla společně představit do dvou až tří týdnů. V závěru června by měli podepsat dohodu o podpoře exportu a ekonomické diplomacii i ministři zahraničí a průmyslu a obchodu.

Prioritou je SNS, Balkán a jihovýchodní Asie

Podle proexportní iniciativy Ministerstva zemědělství vzniklé loni v dubnu, kdy úřad vedl ministr Petr Bendl z ODS, by se český zemědělský a potravinářský vývoz měl do budoucna zaměřit především na 14 zemí mimo Evropskou unii. Prioritu má deset zemí Společenství nezávislých států, Balkánu a jihovýchodní Asie. Mezi zájmová území měly podle dokumentu patřit také USA, Kanada, Japonsko a Jižní Korea. Více než 90 procent vývozu zemědělského a potravinářského zboží v době vzniku dokumentu směřovalo do zemí Evropské unie.

Mezi prioritní země zařadilo ministerstvo Rusko, Ukrajinu, Bělorusko, Arménii, Gruzii a Kazachstán, dále Bosnu a Hercegovinu, Srbsko, Vietnam a Čínu. Prioritní země představují podle úřadu tradiční obchodní teritoria, kde má české zboží historické renomé a v nichž existuje zájem o české technologie. Současně patří mezi země přednostního zájmu zahraniční politiky státu. Zájmové země jsou charakterizovány jako rozvinuté státy s potenciálem pro růst českého exportu. S těmito zeměmi má stát uzavřenou dohodu o volném obchodu, či se o ní chystá jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…