Ministr Kalousek naposledy vystoupil a pochválil se za dobrou práci

08.07.2013 12:23

Končící ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pondělí absolvoval svou poslední tiskovou konferenci ve funkci šéfa resortu. Již brzy své křeslo předá Janu Fischerovi. Na brífinku svolaném k vyjádření ke státnímu dluhu se stihl také pochválit za své působení na ministerstvu a dobře odvedenou práci.

Ministr Kalousek naposledy vystoupil a pochválil se za dobrou práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

Kalousek oznámil poslední strategické rozhodnutí ve funkci ministra financí, kterým je snížení dluhové rezervy o 110 - 140 miliard korun. To je umožněno díky dvěma fenoménům, které se resortu pod jeho vedením podařilo úspěšně završit.

Důvěryhodná politika

Tím prvním je důvěryhodná politika státu. Ministerstvu se podle Kalouska podařilo pod jeho vedením snížit deficit, který přebíral v roce 2009 od vlády Jana Fischera. "Rok 2010 nakonec dopadl lépe, vláda na můj návrh seškrtala výdaje a podařilo se deficit snížit. Výrazně jsme rok od roku spořili na státních dluhopisech. Finanční trhy nám více věřily. Zvyšovali jsme důvěryhodnost a tím jsme snižovali úroky. Uspořili jsme tak 20 miliard," uvedl Kalousek.

Nyní tak důvěra zahraničních trhů v bezpečnost budoucích investic stoupá a v tomto žebříčku si prý Česká republika stojí lépe než Belgie nebo Francie. "S hrdostí mohu říci, že předávám stav veřejných rozpočtů i důvěryhodnost České republiky na světových trzích v neskonale lepším stavu, než jsme ji přebírali od Fischerovy vlády," prohlásil Kalousek a nepřímo se tak svou kritikou strefil do svého nástupce Jana Fischera.

Druhým fenoménem je dle Kalouska projekt státní pokladny a efektivní a moderní řízení likvidity, díky čemuž si stát nemusí půjčovat.

Díky úspěšné politice lze snížit rezervy

Oba zmíněné faktory - důvěryhodnost ČR a likviditní polštář - přinášejí významnou úsporu a umožnily Kalouskovi rozhodnout o celkové výši povinné dluhové rezervy. "Tyto dva fenomény mě vedou k odpovědnému rozhodnutí snížit dluhovou rezervu o 110 - 140 miliard korun. Tu částku bude upřesňovat Ministerstvo financí během následujících dnů a týdnů a bude to záležitostí mého nástupce. Ale těch 110 miliard je minimum. Těchto 110 miliard si Česká republika nebude muset půjčit. S tím klesne i potřeba výdajových prostředků na úrok," vysvětlil Kalousek.

Vývoj hrubého státního dluhu tak podle něj poprvé od roku 2011 poklesne v případě, že rezerva bude snížena o více než 110 miliard. Při zachování tohoto minima bude dluh stabilizován.

Miroslav Kalousek je zakladatelem a prvním místopředsedou TOP 09 a ministrem financí vlády Petra Nečase (ODS), kterým se stal v roce 2010. V roce 2008 a podruhé v roce 2011 byl mezinárodním časopisem Emerging Markets vyhlášen ministrem financí roku pro oblast rozvíjejících se ekonomik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…