Ministr Kněžínek varuje: Kauza H-System může být velice nebezpečná

03.08.2018 8:04

Šéf resortu spravedlnosti za hnutí ANO Jan Kněžínek v páteční MF Dnes varuje, že kauza H-System přinese ještě celou řadu problémů. Už teď se totiž státu hlásí lidé, kteří byli poškozeni v jiných kauzách a chtějí, aby jim stát věnoval stejnou pozornost a případně i odškodnění, jakou věnuje několika desítkám bývalých klientů H-Systemu sdružených v Bytovém družstvu Svatopluk.

Ministr Kněžínek varuje: Kauza H-System může být velice nebezpečná
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lidé z Horoměřic, kterým soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování

Ministr Kněžínek má prý pochopení pro klienty H-Systemu, ale jedním dechem dodává, že nejde zdaleka o jedinou kauzu z 90. let 20. století, ve které byla poškozena řada lidí. Pokud stát odškodní klienty H-Systemu, otevře tím podle člena vlády pověstnou Pandořinu skříňku.

„Bál bych se toho, že přijetí speciálního odškodňovacího zákona by bylo velice nebezpečným precedentem. V České republice máme zákon upravující odpovědnost státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem. Uplatňuje se na případy, kdy stát vydá špatné rozhodnutí, nebo je nečinný. Nečinnost se týká případů, kdy soudní řízení běží příliš dlouho. Ministerstvo v minulých letech řadu poškozených z kauzy H-System odškodnilo za průtahy v trestním řízení, kde vystupovali jako poškození. Je pravda, že částka, kterou dostali, nepokrývá škodu, kterou utrpěli. Bavíme se o částkách v rozmezí 2,3 až 30 tisíc korun. Jeden člověk dostal 150 tisíc korun," říká ministr.    

„Ústavní soud u čtyř poškozených, kteří se nespokojili s částkou 2 300 korun, uvedl, že adekvátní odškodné za průtahy by bylo spíše 250 tisíc korun. Vzhledem k počtu let, kdy se kauza táhla," pokračuje člen vády s odkazem na fakt, že kauza běží v podstatě od roku 1998.

Pár slov věnoval faktu, že je premiér Andrej Babiš trestně stíhán. Ministr zdůrazňuje, že ctí presumpci neviny. Dokud není kdokoli pravomocným verdiktem soudu uznán vinným, je třeba na něj hledět jako na nevinného. Vedle toho ministr podotýká, že současné složení vlády odráží výsledky voleb a Česká republika už podle něj potřebovala stabilní vládu.

Nakonec se vyjádřil k úvahám poslance za hnutí ANO Pavla Juříčka, že by ministr spravedlnosti měl mít právo zasáhnout v některých případech do soudní moci a odebrat soudci případ. Podle Kněžínka Juříček nepřednesl právě nejlepší návrh. Něco takového by prý ministr vůbec nikdy dělat neměl.

„V žádném případě bych žádný takový návrh nepodpořil. Pokud by nedopatřením byl přijat, byla by to pravomoc, kterou bych nevykonával. Je to věc, která ministru spravedlnosti jako politikovi prostě nepřísluší. Od toho jsou jiné mechanismy v rámci soudní moci. Jednak instanční postupy, možnost odejmout v rámci soudní soustavy soudci věc, když třeba soudce nerespektuje právní názor nadřízeného soudu a další. Ale rozhodně to nepřísluší politikovi," tvrdí Kněžínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…