Ministr Ludvík ohrozil zdraví občanů, zuřil v Moravcově věži šéf lékařů Kubek

19.11.2017 14:29

O lécích, elektronických receptech i o zdravotnictví hovořili v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 zdravotnický expert hnutí ANO Adam Vojtěch, předseda České lékařské komory Milan Kubek a předseda České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ministr Ludvík ohrozil zdraví občanů, zuřil v Moravcově věži šéf lékařů Kubek
Foto: archiv A. Vojtěch
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Prvním tématem k diskusi byly elektronické recepty. „Institut legislativní nouze se má používat pouze v období výjimečné nouze. To není případ e-receptů. To, jak je zákon nastaven, nelze s tím příliš moc dělat. Od 1. ledna to zřejmě vstoupí v platnost. Myslím si, že je to dobře,“ sdělil zdravotnický expert hnutí ANO Adam Vojtěch. Nemyslí si však, že by měly být hned od počátku vedeny proti lékařům sankce. 

Prezident České lékařské komory Milan Kubek zkritizoval nepřítomného ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), jenž je podle něj pachatelem celého problému. „Je zásadní chyba ministra zdravotnictví, že dopustí takové ohrožení zdraví občanů,“ podotkl Kubek. „Zákon je postaven velmi natvrdo, vyhláška připouští nějaké výjimky. Ale chybí tam to zásadní. Aby občan jako pacient měl to právo rozhodnout, že nechce být v nějaké centrální databázi. Pacient je ten, pro kterého zřizujeme zdravotnictví. A pacient má právo důvěřovat svému lékaři. A nesmí být trestán za to, že mu bude odpírána léčba,“ dodal Kubek.

„Elektronický recept je dobrá hračka, kterou propagují ti, kteří nejsou nemocní. Ve většině případů však pacient musí chodit na kontroly. Nechceme, aby se systém odkládal, ale aby byl systém nepovinný,“ sdělil rovněž Kubek.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba pak rovněž poukázal na nepřipravenost systému. „V žádné ze zemí nešly touto cestou, aby to daly povinné ze dne na den,“ rozčílil se Chudoba. Spousta lékáren v regionech podle něj elektronický recept neviděla, a tak bude mnoho pacientů poškozeno. Chudoba se například obává toho, když vypadne úložiště. „Je tam spousta kroků, kdy budeme muset čekat na odezvu, tak pacient stráví třeba navíc půl hodiny v lékárně,“ varoval Chudoba. 

Vojtěch se pak rozhorlil nad tím, že elektronický recept stále neumí disponovat lékovými záznamy. A právě proto se Kubek znovu rozčílil, proč se nabízí něco, co je nevyzkoušené a nedokonalé. Kubek se pozastavil i nad tím, že stát nezačal u sebe, kdy by například stát nejprve disponoval elektronickými občankami. Znovu pak ale zopakoval, že není pro odklad elektronického receptu. „Jsme ale pro nepovinné,“ dodal Kubek s tím, že ČLK zvažuje trestní oznámení, aby se zjistilo, kdo se na daném systému obohatil. 

„Mrzí mě, že hnutí ANO, které mělo korupci jako vlajkovou loď, nic neudělalo, aby se to vyšetřilo,“ poznamenal Kubek. Vojtěch se proti jeho slovům ohradil. Kubek pak zdůraznil, že lékaři nesmějí kvůli žádnému kšeftu či experimentu ohrožovat pacienty. 

Řeč pak přišla i na EET. „Nejsem proti elektronické evidenci tržeb. Určitě je správné, aby všichni platili daně,“ řekl Kubek. Co mu ale vadí a proč chce výjimku, kterou by měli mít lékaři? „U lékařů EET nemá logiku. Lékař má většinu příjmů bezhotovostních. Je to jen další buzerace lékařů,“ zmínil Kubek. 

Chudoba pak EET kritizoval za tuny vyhozeného papíru. „Ať je to na přání pacienta nebo klienta. Ať nejsme tlačeni do toho, že to každému musíme vytisknout. Jsou to neskutečné náklady,“ sdělil Chudoba. „Nemyslím si, že by měly mít lékárny výjimku,“ sdělil Vojtěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…