Ministr Ludvík v ráži: Deset náměstků na ministerstvu? Nepřijatelné!

09.01.2017 19:14

V pondělním Interview ČT24 usedl proti moderátorce Zuzaně Tvarůžkové ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Rozpovídal se o přebujelém aparátu na ministerstvu zdravotnictví, prozradil, zda má nějaké konflikty s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), a vyjádřil se také k zákonu o zákazu kouření v restauracích.

Ministr Ludvík v ráži: Deset náměstků na ministerstvu? Nepřijatelné!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

„Je to celkem kvapík. Až sám jsem byl překvapen, jak je to rychlé,“ zahájil své vystoupení. České zdravotnictví je podle jeho názoru dobře fungující stroj, v němž musejí fungovat všechna „kolečka“. Když jen jedno vypadne, dříve či později vypluje na povrch nějaký problém. „Nedá se říct, že je někdo důležitější, každý je důležitý, ale důležité jsou výsledky,“ doplnil host. Důležité je však také zaplatit lékaře a sestry, což se snad zdaří. Podle Ludvíka bude v systému dost peněz na to, aby se platy zvýšily o nějakých šest procent.

Ludvík bude ministrem dohromady 11 měsíců, a když nedávno nastoupil, spustil personální uragán. Zjistil totiž, že na ministerstvu funguje devět náměstků a na desátého bylo vypsáno výběrové řízení. Ministr má za to, že stačí nějakých pět až šest náměstků. „Já jsem říkal, že tam je vysoký počet náměstků, a na tom trvám,“ zdůrazňoval. Na přibližně 300 zaměstnanců se mu zdá deset náměstků opravdu moc.

Mimoto teď hledá cesty, jak mobilizovat finanční zdroje. Některé půjdou z vnitřních zdrojů, jiné půjdou ze státní kasy. Zatím však nevidí žádný problém, který by se mohl časem objevit. Faktem je, že ministru Babišovi patří investiční fond, jenž spravuje reprodukční kliniky. Na jedné z klinik došlo k záměně embrií. Podle Ludvíka je třeba tuto kauzu prověřit.

Stejně tak odmítá myšlenku, že by byl absolutně špatný zákon upravující vzdělávání lékařů. Prezident České lékařské komory Milan Kubek tvrdí, že zákon je to opravdu špatný a bylo by lepší žádný takový nepřijímat. Kubek se také podivoval, proč to ministr neřekl nahlas a sněmovně nebránil v přijetí zákona. „Vůbec ta slova, pan ministr nezabránil poslancům, jsou v demokracii problematická, protože sněmovna je suverénem,“ připomněl šéf resortu.

V závěru pořadu se vyjádřil k zákonu zakazujícímu kouření v restauracích. Součástí zákona, u něhož Ludvík doufá, že bude přijat v současné podobě, je také ustanovení, že restauratér by neměl nalévat alkohol osobám, které se mu zdají být podnapilé. Pokud přece jen nalije a podnapilý člověk následně kupříkladu způsobí nehodu, restauratér ponese spoluzodpovědnost. „Tato povinnost je tam od roku 2005. Divím se, že tabáková lobby nedokáže vymyslet nic lepšího. Proč jim to nevadilo před rokem či před dvěma nebo před třemi roky?“ ptal se Ludvík.

Na placení pokut také nevidí nic špatného. Pokud podle člena vlády někdo nalévá třeba osobám mladším patnácti let, „tak ať platí jak mourovatej“, vzkázal člen vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…