Ministr Mládek chápe odpůrce konvoje: Když jsme vstupovali do NATO, tak jsme si mysleli...

28.03.2015 13:21

Jsem především český politik, říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na námitku, že je vnímán jako nejvíce proruský člen vlády. Uvedl to v rozhovoru, který poskytl dnešní MF Dnes a v němž se probíralo i téma amerického vojenského konvoje, česko-ruské obchodní vztahy nebo možnost, že vláda odkoupí těžební firmu OKD.

Ministr Mládek chápe odpůrce konvoje: Když jsme vstupovali do NATO, tak jsme si mysleli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Mládek odmítl, že by při jednání vlády měl problém s povolením průjezdu amerického vojenského konvoje, který by měl českým územím projíždět od zítřka do středy. "Nesmysl, já jsem hlasoval pro stejné usnesení jako všichni členové vlády,“ řekl. Dodal ale, že ti, co jsou z konvoje nervózní, si zřejmě říkají, jestli to není začátek něčeho, jako byla debata o radaru nebo návrat k debatám o americké základny u nás.

Uvedl také, že by bylo dobré, kdyby se rusko-ukrajinský konflikt vyřešil jednou provždy podobně, jako problém na Balkáně. V roce 1995 totiž Daytonské dohody potvrdily rozdělení bývalé Jugoslávie a sice se tím vše nevyřešilo, ale alespoň se tam nyní už 15 let neválčí.

Měl jsem o našem členství v NATO a EU jiné představy

Mládek připustil, že když naše země vstupovala do EU a NATO, měl o našem členství trochu jinou představu. "Říkal jsem si, že dáme najevo svou geopolitickou orientaci, ale to by nám nemělo bránit mít dobré vztahy na Východě včetně Ruska,“ uvedl. Ohledně možného vstupu Ukrajiny do EU uvedl, že "ukrajinské členství je na desetiletí mimo mísu“. Na druhou stranu asociační dohodu mezi Ukrajinou a EU podporuje.

Ruský trh je důležitý hlavně pro firmy s českým kapitálem

List poukázal na to, že Mládek hodně propaguje česko-ruské obchodní vztahy, za což v době protiruských sankcí čelí kritice. "Stojí ruský trh vůbec za to? Na českém exportu má nepatrný podíl,“ zeptala se Mládka redaktorka deníku. Ministr popřel, že by export do Ruska byl marginální. A vysvětlil, že ruský trh je důležitý pro firmy s českým kapitálem. "Obrovský objem obchodu s Německem a dalšími zeměmi dělají hlavně nadnárodní firmy. Kdežto do Ruska jde skutečně export českých firem, s vyšším ziskem, vyšší přidanou hodnotou, export finalizované výroby,“ uvedl s tím, že cenou, kterou platíme za dopad do globálního kapitalismu, je to, že jsme se posunuli do pozice subdodavatelů. "Takže vyvážet investiční celky umíme jen do Ruska?“ zeptala se redaktorka. "Nejen do Ruska, jde i o Indii a další země. Tam jezdím také, ale to nikoho nezajímá,“ podotkl Mládek.

Za Putina se závislost Ruska na vývozu surovin ještě zvýšila

Vyzdvihl to, že české firmy za pomoci vlády v loňském roce zvládly sankce proti Rusku, i následné protisankce. Podle něj v loňském roce klesl export do Ruska asi o tři procenta v korunách, o šest procent v eurech. "Ale v lednu podle předběžných čísel klesl už o 40 procent, dramaticky,“ řekl s tím, že to není primárně jen kvůli protiruským sankcím. "To, co Rusko drtí, jsou nízké ceny ropy a plynu, nedostatek peněz a přílišná závislost na exportu těchto surovin a kovů,“ vysvětlil ministr. Vladimir Putin sice vyhlásil ambici, že chce tuto závislost snížit. "Ale za jeho vlády se naopak ještě zvýšila,“ podotkl Mládek s tím, že ruská ekonomika je "strašně náchylná k tomu, že když se pohne cena ropy, nedokážou s tím nic dělat“. To prý má brutální dopady. "Rusko seškrtalo státní rozpočet ve všech položkách, dokonce i v obranné,“ řekl ministr. Přiznal také, že ve finančním sektoru protiruské sankce fungují, a tak Rusko nemá přístup k půjčkám. "Jistě, má i jiné možnosti než západní banky. V Pekingu mají spoustu zelených papírků s obrázkem strýčka Sama. Ale Čína není matka Tereza.“

Bakala se k ostravskému regionu nepostavil pozitivně

Ministr odpověděl i na otázku, co bude dělat stát v případě, že se útlum hornictví na Ostravsku urychlí. Připomněl, že kabinet schválil nařízení umožňující horníkům odejít do předčasného důchodu. A existují i další aktivity, lákání investic, podpora průmyslových zón. O to vše se bude vláda snažit. "Co se týče OKD, dovedu si představit i vstup státu do firmy. Ale za jediné nepřekročitelné podmínky: Že stát aktiva odkoupí od správce konkursní podstaty a za symbolickou cenu. Vše ostatní by bylo financování pana Bakaly, který se k regionu nepostavil pozitivně – když to řeknu eufemisticky,“ neodpustil si Mládek rýpnutí do spolumajitele OKD Zdeňka Bakaly, který mimo jiné financuje Knihovnu Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…