Ministr Němeček jasně: Česko vyhrálo nad Diag Human. Nebudeme muset nic platit

28.07.2014 14:29

Český stát už firmě Diag Human nevyplatí ani korunu, řekl dnes na setkání s novináři ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček v souvislosti s ukončením arbitrážního řízení, které uzavřelo osmnáctiletý spor ČR s Diag Human. Ve vysílání ČT vzápětí po skončení tiskové konference právník zastupující Diag Human označil interpretaci nálezu arbitrů ze strany české vlády za „právní rozvernost“.

Ministr Němeček jasně: Česko vyhrálo nad Diag Human. Nebudeme muset nic platit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Zároveň potvrdil, že Diag Human ve snaze dobrat se svých údajných nároků v zahraničí podá návrhy na exekuci českého majetku. Ve kterých státech tak učiní, ale odmítl prozradit.

Náměstek ministra zdravotnictví David Kotris konstatoval, že nálezem arbitrů celá kauza končí. Podle něj nález arbitrů říká, že celé arbitrážní řízení mělo být zastaveno v roce 2002, kdy byla ČR v této kauze odsouzena zaplatit Diag Human 326 milionů korun. Za nicotný označil i nález arbitrů z roku 2008, podle kterého měla ČR zaplatit Diag Human 11 miliard korun.

ČR bude po Diag Human vymáhat až 30 milionů za právní zastoupení

Podle advokáta Tomáše Sokola je pro ČR jistotou to, že rozhodčí senát uznal oprávněnost námitky, že v daném sporu bylo již jednou rozhodnuto. Spekulace o tom, Diag Human v zahraničí povede vůči českému majetku exekuce, označil za nepodstatné.

Kotris k tomu konstatoval, že Diag Human se pokusila exekuovat majetek ČR v několika zemích, ve většině z nich ale český stát spor vyhrál. Náklady na právní zastoupení stály ČR desítky milionů. Nyní je bude český stát po Diag Human vymáhat. „Očekáváme, že můžeme vysoudit zpět až 30 milionů,“ podotkl Kotris.

Právník Diag Human: Interpretace českého státu je právní rozvernost

Ve vysílání České televize následně právník Diag Human Jan Kalvoda označil za „právní rozvernost“ stanovisko českého ministra zdravotnictví, že podle nálezu minulý týden skončené arbitráže jsou veškeré právní úkony ve sporu provedené po roce 2002 za nicotné, tedy i nález arbitráže z roku 2008, která odsoudila ČR k zaplacení 11 miliard korun. Podle Kalvody není možné, aby někdo na základě arbitráže konstatoval „nicotnost“ právních úkonů, to může konstatovat jen soud.

Kalvoda naznačil, že výrok poslední arbitráže může zpochybnit i fakt, že poté, co arbitr vyslaný Diag Human rezignoval, soud odmítl firmou vyslaného náhradníka a místo něj určil arbitra vlastního. Podle Kalvody měl tak stát v arbitráži vlastně dva zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…