Ministr Němeček předložil vládě novelu zpřísňující dohled nad zdravotními pojišťovnami

01.01.2015 11:23

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce uložit zdravotním pojišťovnám povinnost zveřejňovat smlouvy s ambulancemi a nemocnicemi na internetu a zakázat jim nábory pojištěnců přes jiné firmy. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění má na programu vláda na svém prvním letošním zasedání 7. ledna. Pojišťovny by také musely poskytovat informace ministerstvům zdravotnictví a financí a omezit své provozní fondy.

Ministr Němeček předložil vládě novelu zpřísňující dohled nad zdravotními pojišťovnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Sankce za nezveřejnění smlouvy by podle dostupných informací byla až deset milionů, pokuta za nábor přes jinou firmu až pět milionů korun.

Změny jsou součástí Němečkova plánu, který loni v dubnu schválila vláda. Cílem je zprůhlednit finanční toky zdravotnictví, jak to žádá ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun, loni vydaly pojišťovny na úhradu péče 221,8 miliardy korun.

Informace na internetu mají být dostupné všem

Aktuálně může veřejnost získat informace o platbách konkrétním zařízením jen na vyžádání podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Na internetu by informace byly dostupné všem. Loni s tím začala po dohodě s Němečkem Všeobecná zdravotní pojišťovna, dobrovolně se připojily některé zaměstnanecké pojišťovny, většina se ale bránila.

Nábor pojištěnců za pomoci jiných firem nyní zákon nezakazuje, pojišťovny tak podle Němečka ale mrhají penězi. Chce zamezit i nekalým praktikám, kdy náboráři lidem tvrdí, že jejich pojišťovna krachuje a měli by přejít jinam, případně je přehlásí jinam i bez jejich vědomí.

Sankce nyní hrozí pojišťovně jen ve dvou případech - když nabízí výhody a finanční bonusy nad rámec toho, co poskytuje ostatním pojištěncům z peněz veřejného zdravotního pojištění, nebo nepředloží návrh zdravotně pojistného plánu, účetní uzávěrku, návrh výroční zprávy a zprávu auditora.

Původně chtěl Němeček také omezit peníze pojišťoven na provoz

Ministr v původních záměrech měl i omezení peněz pojišťoven na provoz, chtěl tak ročně získat na péči až miliardu korun. V novele se o provozních fondech nezmiňuje. Upravuje jen rezervní fond, který mají pojišťovny pro případ vyšších výdajů při epidemii či přírodních katastrofách. Z nich chce ročně na péči získat zhruba 600 milionů korun.

Novela upravuje i dílčí problémy, například u očkování proti rakovině děložního čípku nyní zákon stanoví, že jej pojišťovny hradí, pokud je podáno ve třech dávkách. Očkovat lze úspěšně ale i ve dvou dávkách, zároveň je to pro pojišťovny levnější. Novela tuto variantu zakotvuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…