Ministr Němeček vyjednával o dovozu konopí. Nejvýhodnější je prý z Izraele

22.03.2014 20:03

Zlevnit léčbu konopím by mohla českým pacientům ve svém důsledku nedávná čtyřdenní cesta ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) do Izraele. Právě z této země by se k nám mohlo léčebné konopí dovážet, a to za výrazně nižší cenu než z dosud uvažovaného Holandska. Informuje o tom server iDnes.cz.

Ministr Němeček vyjednával o dovozu konopí. Nejvýhodnější je prý z Izraele
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Podle ministra je úkolem šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nastavit podmínky tak, aby se k nám dalo izraelské konopí dovézt. Mluvčí SÚKL ale upozorňuje,  že k tomu je nutné odpovídajícím způsobem změnit aktuálně platnou legislativu.

Bývalé vedení Ministerstva zdravotnictví pod vedením Leoše Hegera (TOP 09) podle serveru nastavilo podmínky  tak, že je umožněno dovážet do ČR pouze léčebné konopí z Nizozemska, kde ho pěstuje firma Bedrocan.

V Nizozemsku se podle serveru pohybuje cena za gram konopí bez dalších poplatků okolo 190 korun, cena konopí z Izraele by mohla činit 54 až 81 korun za gram bez poplatků spojených s dovozem a balením.

Užívat konopí k léčebným účelům je u nás možné od loňského dubna, ale jen na elektronický recept. Tuto léčbu zdravotní pojišťovny nehradí, cenu v plné výši si musí zaplatit pacienti sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…