Ministr Orbánovy vlády: Situace kolem migrantů v Maďarsku je odrazem politiky EU

05.09.2015 12:56

Vývoj událostí kolem uprchlíků v Maďarsku z poslední noci je důsledkem nefunkční evropské migrační politiky a nezodpovědných vyjádření některých evropských politiků. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó to dnes řekl novinářům v Lucemburku, kde o migraci na neformální schůzce nyní jednají šéfové diplomacií členských zemí Unie.

Ministr Orbánovy vlády: Situace kolem migrantů v Maďarsku je odrazem politiky EU
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Maďarská vláda v pátek večer slíbila poskytnout autobusy pro převoz tisíců uprchlíků, kteří se pěšky vydali k rakouské hranici. Rakouský kancléř Werner Faymann po dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhledem k nynější nouzové situaci na maďarských hranicích souhlasí s tím, aby běženci pokračovali v cestě do jejich zemí.

Migranti a uprchlíci se podle ministra zahraničí na maďarském území chovali stále agresivněji, odmítali spolupracovat s úřady a nechat se zaregistrovat tak, jak to vyžadují platná evropská pravidla. „Nemáme možnost je k tomu nutit,“ podotkl Szijjártó.

Autobusy k transportu na rakouskou hranici byly podle něj přistaveny poté, co lidé začali pochodovat po důležité dálnici a významné železniční trati v zemi. „Tyto věci jen podtrhují to, co jsme říkali dlouhou dobu. Efektivní ochrana vnější hranice EU je zásadní věcí,“ dodal maďarský ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…