Ministr Pelikán: Ve Vězeňské službě se vyvětralo. To je dobře

20.08.2015 20:59

Hostem čtvrtečního pořadu Interview ČT24 byl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Tématem byla nejen migrace běženců, ale i situace ve Vězeňské službě ČR.

Ministr Pelikán: Ve Vězeňské službě se vyvětralo. To je dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

„Myslím, že veřejnost je možná zbytečně znepokojená. To, co my děláme, je součástí nějakého zodpovědného přístupu. Připravujeme se na to, co může nastat, neřešíme akutní, obrovský problém,“ uvedl Pelikán k posilování ochrany hranic a navyšování rozpočtu z důvodu uprchlické krize. „Není důvod ale zastírat, že stoupá počet uprchlíků na našem území. Nelze vyloučit, že to bude dále pokračovat,“ dodal. 

Uprchlíků bychom se podle Pelikána neměli bát. „Jsou to lidé, kteří odněkud prchají, ne s cílem někomu ubližovat,“ uvedl s tím, že bychom se k nim měli chovat slušně. Zároveň podotkl, že se mu příliš nelíbí „kulturní třídění“ uprchlíků. „Máme deset milionů obyvatel a tady jde o stovky lidí. Jde o kapičku. Bát se kapičky vody je zbabělé a absurdní,“ řekl.

Ministr spravedlnosti uvedl mimo jiné také to, že vítá, že Generální inspekce bezpečnostních sborů přišla na skandál kolem ředitele vazební věznice v Litoměřicích Tomáše Líbala. „Jsem rád, že se vyvětralo,“ řekl. Líbala v pondělí inspekce zadržela kvůli podezření z korupce. 

České věznice jsou podle Pelikána přeplněné, ale to je problém celosvětový. Stejně jako pomalost soudů. „Jako ministr spravedlnosti s tím pořád musím bojovat. Je to ovšem boj, který člověk nikdy nevyhraje. Jenom kdyby nebojoval, bylo by to ještě horší,“ řekl s tím, že pomohou elektronické náramky či revize trestního práva. Zastáncem soukromých věznic Pelikán není. „Do takového dobrodružství se raději pouštět nebudu,“ doplnil s tím, že ministerstvo disponuje finančními prostředky, aby rozšiřovalo kapacity současných věznic. S čím je však ministr velmi nespokojen, je zaměstnanost vězňů, která je podle něj velmi nízká. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…