Ministr Pelikán, který je pro kvóty na uprchlíky, nyní v rádiu vysvětlil proč

15.09.2015 18:38

V dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu vystoupil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Mluvil o úřadu exekutora i o konkrétním případu exekutora Tomáše Vrány. Vysvětloval také, proč podpořil kvóty a co si myslí o současné uprchlické krizi.

Ministr Pelikán, který je pro kvóty na uprchlíky, nyní v rádiu vysvětlil proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

K odchodu exekutora Vrány z úřadu řekl Pelikán následující: „Ano, já jsem to uvítal, jsem si jist, že je to přímý důsledek našich postupů,“ vysvětlil Pelikán a dodal, že sice Vránovy praktiky zvyšovaly jeho úspěšnost, byly však naprosto nepřijatelné.

Vyjádřil se také k obhajobě Tomáše Vrány Petrem Dimunem. „Já si myslím, že asi všichni víme, kdo to je Petr Dimun, takže jeho slova bych nebral dvakrát vážně a rozhodně bych si nemyslel, že pan exekutor Vrána je bílým rytířem, který přichází na ochranu věřitelů.“

„Já si myslím, že před mým příchodem na ministerstvo dozorová praxe vůči exekutorům nebyla dvakrát přísná,“ řekl Pelikán a vysvětlil, že se to však v současnosti mění.

„Samozřejmě to je jasné, že dlužník je ve zranitelné pozici, a to je právě ten důvod, proč musíme zostřovat dohled, a proto jsem rád, že v poslední novele, která prošla, je povinnost pořizovat videozáznamy. My jsme se setkávali často s případy, kdy to bylo slovo proti slovu. Ti údajně poškození říkali, že se jim něco stalo při výkonu rozhodnutí, které bylo protiprávní, a exekutor říkal, že to nebyla pravda,“ popsal průběh předchozích případů Pelikán s tím, že nebylo možné rozeznat, kdo pravdu měl a kdo ne. Mnohdy také došlo k tomu, že zrovna onen inkriminovaný záznam chyběl.

Následně Pelikán potvrdil, že Vrána není zdaleka jediný problémový exekutor. „Tak samozřejmě pan exekutor Vrána byl nějakým symbolem, není jediný s těmi problémy,“ sdělil Pelikán a dodal že Vrána byl prostě nejvíce na očích a měl drsné praktiky. Problematických exekutorů jsou ale „desítky“ a špatné je i to, že půlka z nich řeší pětinu pohledávek a druhá půlka zbylé čtyři pětiny, jsou tedy konflikty i mezi nimi samotnými.

Pelikán následně vysvětloval svoje rozhodnutí hlasovat pro kvóty na přerozdělení imigrantů v rámci EU. „Pro kvóty je možná silné slovo, já jsem hlasoval proti mandátu, který vláda schválila ministru vnitra Chovancovi,“ vysvětlil Pelikán s tím, že je pro, abychom k řešení přistoupili konstruktivně. „Já si myslím, že nějaký systém rozdělování uprchlíků je nezbytnou součástí jakéhokoliv řešení,“ tvrdil Pelikán, který si postup vlády neumí vysvětlit, ale mrzí jej. „Mně se zdá, že jsme všechno jiné než součástí integračního jádra,“ okomentoval situaci.

„Jsme destruktivní, odmítáme společná řešení, a to je to, co mě velice znepokojuje, sami se vytlačíme z EU a nikdo se s námi nebude bavit,“ dal Pelikán průchod svým obavám.

Na závěr se rozhovořil o táboře v Bělé pod Bezdězem. „Ti lidé jsou tam zavření na malém prostoru, policie do toho prostoru vůbec nevstupuje, hlídá je jen z venku, dovnitř chodí jakási podivná bezpečnostní agentura, nejsou tam žádní lidé, kteří by jim vysvětlovali, co se děje, nechápou, proč tam jsou. Já vůbec nechápu, proč mají tak přísný režim. Říkal jsem to panu ministru Chovancovi, myslím, že je třeba jít dál, než jen jim šoupnout tlumočníka. Nechápu, proč u sebe nemohou mít mobilní telefony,“ podivil se nad fungováním tábora Pelikán a dodal, že sice formálně porušili naše zákony, ale můžeme se k nim přece chovat slušně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…