Ministr Pelikán na ČT prozradil: Zemana jsem nevolil. A dnes dělá to, co jsem od něj čekal

02.11.2016 19:06

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v Interview ČT24 prozradil, jak se na vládě debatuje o Číně. Vyjádřil se také ke kauze nošení muslimských šátků na školách a pár slov přidal i k nedávné cestě prezidenta Zemana na ruské fórum na ostrově Rhodos. Miloš Zeman vystoupil na Dialogu civilizací jako hlavní řečník a podle Pelikána to není v pořádku. Já jsem Miloše Zemana nevolil, konstatoval mimo jiné.

Ministr Pelikán na ČT prozradil: Zemana jsem nevolil. A dnes dělá to, co jsem od něj čekal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

„Nedozvěděli jsme se nikdo nic nového, ale to, co jsme postupem času řekli veřejně, jsme si teď mohli říct z očí do očí. Škoda že to nemohlo být opačně,“ poznamenal Pelikán k tématu Čína a dalajláma. „Vláda vystupuje jednotně, ale chápu, když v jednu chvíli narazíme na výhradu svědomí, musíme o tom mluvit s panem ministrem zahraničí, protože je to primárně jeho agenda,“ zdůrazňoval ministr spravedlnosti.

„Mě osobně trochu mrzí, když v zahraniční politice tolik akcentujeme pragmatismus. Já si myslím, že bychom měli držet určité ideály a že to se zahraniční politikou není neslučitelné,“ podotkl dále člen vlády. Blíž se však ke sporům o dalajlámu vyjadřovat nechtěl, protože kabinet stanovisko o vstřícnější politice vůči Číně přijal ještě před tím, než se Pelikán stal ministrem.

Pár slov padlo ještě k cestě prezidenta Zemana na Rhodos před pár týdny, kde se uskutečnilo ruské Fórum civilizací. „Já jsem měl skutečně s tou cestou problém, protože si myslím, že byla v rozporu s naší oficiální politikou, která je loajální k sankcím vůči Rusku. Mě jsem pocit, že tato cesta je v rozporu se směřováním vlády,“ je přesvědčen člen vlády. „Já jsem Miloše Zemana nevolil a musím říci, že v zásadě splnil má očekávání,“ doplnil k tématu.

Zatím ale neví, koho by podpořil v příští volbě prezidenta. Dobrým prezidentem by teoreticky mohl bý i současný ministr obrany Martin Stropnický (ANO), ale je to prý také dobrý ministr obrany, takže je otázka, jestli by měl jít na Hrad, jak to naznačuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš, nebo by měl třeba zůstat ministrem.

Ve druhé polovině pořadu Pelikán okomentoval i spor o nošení muslimských šátků na školách. Ačkoli na „šátek“ nemá vyhraněný názor, hidžáb už by prý odmítal. A nejen to. „Myslím, že máme právo vynucovat dodržování určitých pravidel na každém, kdo chce žít v naší společnosti,“ konstatoval člen kabinetu.

Nakonec se vyjádřil ke zvyšování pokut za dopravní přestupky, ale i za rušení nočního klidu nebo za urážku úřední osoby. Ministra to prý nechává chladným, protože tato zpřísnění jsou podle názoru člena kabinetu v mezích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…