Ministr Pelikán varuje před rychlou změnou exekucí. Mohla by prý rozložit celý systém

08.07.2015 23:02

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) varuje před rychlým přijetím normy, podle které by exekutoři směli působit jen ve svém regionu. Změna by prý rozhodila trh s dluhy.

Ministr Pelikán varuje před rychlou změnou exekucí. Mohla by prý rozložit celý systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Podle ministra by norma, která by zavedla pravidlo, že exekutoři budou smět působit jen ve svém regionu, a ne po celé zemi jako dosud, vedla k chaosu a dramaticky by se kvůli ní snížila vymahatelnost pohledávek. Pelikán se přitom údajně opírá o čerstvou analýzu, již si jeho úřad nechal udělat a kterou má prý k dispozici server Aktuálně.cz, jenž o tom informuje.

„Je jednoznačně prokazatelné, že by zavedení teritoriality vedlo ke snížení vymahatelnosti. Na základě námi sestaveného modelu lze konstatovat, že pokles bude minimálně v řádech desítek procent,“ píší prý autoři Pelikánovy analýzy. Ten prý před možnými dopady marně varoval i vládu, která přesto senátní návrh na začátku července odsouhlasila. „Považuji to za dosti nezodpovědný krok,“ komentoval to ministr.

Pelikán to dokládá i různou velikostí exekutorských úřadů. „Máme takové, které dělají dvacet, ale i šedesát tisíc věcí ročně. Ale máme i takové, které dělají tisíc věcí,“ popisuje s tím, že nově by všechny úřady musely řešit přibližně stejný počet případů, a dodává, že existuje i efektivita jednotlivých exekutorů. Podle Pelikána by se takzvaná teritorialita negativně dotkla nejprve věřitelů a poté dlužníků. „Lze totiž předpokládat, že část věřitelů by se obrátila na nějaké vymahačské subjekty,“ obává se šéf justice.

„Je třeba se k tomu dopracovat,“ myslí si Pelikán

Ten se prý zavedení teritoriality v budoucnosti nebrání, jen se k ní podle něj musíme dopracovat, což by prý mohlo být výhledově do tří až čtyř let. Příští rok by navíc do sněmovny mohl zamířit další návrh z dílny Ministerstva spravedlnosti, který by se zavedením potřebných kroků počítal a při tom se prý opíral o přesná čísla, která nyní nejsou k dispozici.

Senátoři ale ve zprávě ke svému návrhu, na němž s ministerstvem nijak nespolupracovali, rizika nevidí. Současný stav, kdy každý exekutor může působit prakticky na jakémkoliv místě v republice, je podle horní komory Parlamentu velmi nestandardní. „Zavedením místní příslušnosti by se měla zvýšit ochrana práv povinných, neboť zúžením místní působnosti dojde ke zvýšení dosažitelnosti exekutorů povinnými, ať již pro zaplacení vymáhané částky, řešení splátkových kalendářů či pro prostou možnost nahlédnout do exekučního spisu,“ zní ze Senátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…