Ministr Pilný se omluvil firmám, které zničila finanční správa. Jejího šéfa ale odvolávat nebude

20.09.2017 17:27

Ministr financí z hnutí ANO Ivan Pilný se omluvil firmám, které jemu podřízená finanční správa neoprávněně poškodila, nebo dokonce zničila zajišťovacími příkazy. K odvolání šéfa finanční správy však zatím nevidí důvod. Janečka chrání služební zákon, který mimo jiné říká i to, že ministr financí nemůže o vyhazovu ředitele finanční správy rozhodovat sám. Pilný na to upozornil opozici, která požaduje hlavu ředitele Janečka.

Ministr Pilný se omluvil firmám, které zničila finanční správa. Jejího šéfa ale odvolávat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Server iHNed.cz přinesl informaci o tom, že ředitel finanční správy Martin Janeček prozatím zůstane na svém místě. Informoval také o tom, že se nástupce Andreje Babiše na resortu financí omluvil firmám, které byly použitím tzv. zajišťovacích příkazů poškozeny, nebo dokonce zlikvidovány.

„Je zřejmé, že pro některé firmy to znamenalo neoprávněnou likvidaci. Za to jsem se omluvil a snažíme se to minimalizovat,“ řekl Pilný. Na Janečkův odchod to však ministr nevidí. Uznává sice, že došlo k pochybením, ale jen v relativně malém procentu případů.

S tím zásadně nesouhlasil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který už v úterý na vlnách Českého rozhlasu upozornil na to, že soudy zatím pravomocně vyřešily 51 kauz spojených se zajišťovacími příkazy a v 19 případech se přiklonily na stranu firem. To podle Stanjury rozhodně není malé číslo.

Pilný si však trval na tom, že Janečka neodvolá. „Zatím opravdu nevidím tak závažné důvody, abych řešil tak složitý proces, jako je odvolávání ředitele finanční správy. Kdybych navíc ředitele odvolal, dám finanční správě signál, že útoky na ni jsou oprávněné − a to přece není pravda. Mediální štvanice a výroky, že finanční úředníci vykonávají tresty smrti, se mi zdají absurdní,“ bránil Janečka Pilný.

Celý článek naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…