Ministr Plaga v rádiu prozradil, co plánuje pro učitele a žáky. Nahlédněte

04.09.2018 17:40

Do čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu zavítal ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga. Popsal změny, které připravil pro žáky a studenty. Týkají se kupříkladu státních maturit, ale nejen jich. Člen vlády by se prý rád postaral o „provzdušnění učiva“. Povinnou maturitu z matematiky by prý mohl zrušit.

Ministr Plaga v rádiu prozradil, co plánuje pro učitele a žáky. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

Plaga na sebe prozradil, že má dvě dcery ve věku osm a  pět let. Obě holčičky prý mají velké štěstí na to, že jejich paní učitelky dělají svou práci dobře a navíc se zanícením. Člen vlády by byl rád, kdyby se podobné nadšení podařilo navrátit všem učitelům. Šéf resortu na to hodlá jít např. přes navýšení platů, aby k učitelskému povolání přilákal více absolventů pedagogických fakult.

Pár slov pronesl také o pamlskové vyhlášce. Chce ji zmírnit, aby se nestávalo, že si děti budou chodit kupovat nezdravé potraviny do obchodu vedle školy.  

Rád by také provzdušnil školní osnovy, aby děti měly více času na opakování výuky. Konkrétně v dějepise je pak třeba přesunout pozornost od pravěku k našim moderním dějinám. V žádném případě by si však nepřál, aby dětem ještě narostl počet předmětů a objem učiva.

Pokud jde o střední školy, na podzim povede s odbornou veřejností a s politiky debatu o jednotných přijímačkách na střední školy a o státních maturitách. Jednotné přijímací zkoušky na střední školy je prý připraven zrušit. V případě státních maturit se ministr domnívá, že školy samy dokážou lépe ohodnotit maturitní slohové práce v českém jazyce. Zmizelo by tedy centrální hodnocení slohových prací.

Hodně se také mluví o povinné maturitě z matematiky. Podle ministra je matematika hodně důležitá, ale prý si umí představit, že bude povinná maturita z matematiky zrušena a studenti budou moct volit mezi matematikou a cizím jazykem.

Nakonec se věnoval zvyšování počtu studentů medicíny. Plaga je připraven pomoct svému kolegovi, ministrovi zdravotnictví za ANO Adamu Vojtěchovi, který varuje před nedostatkem lékařů v Česku. Vláda rozhodla, že lékařské fakulty dostanou více peněz. Více peněz by měli dostat také učitelé budoucích lékařů, abychom mohli počítat s tím, že vychovají opravdu kvalitní lékaře. 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…