Ministr Prachař přišel do ČT diskutovat se svou soupeřkou pro druhé kolo voleb

13.10.2014 13:16

První duel kandidátů do Senátů se odehrál před kamerami České televize. Příštích šest let v horní komoře usedne za Přerov do křesla horní komory buď bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za Stranu zelených), nebo ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Seitlová v 1. kole voleb získala 39,95 procenta a Prachař 30,17 procenta hlasů.

Ministr Prachař přišel do ČT diskutovat se svou soupeřkou pro druhé kolo voleb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Prvním tématem duelu byla situace v Olomouci, kde vítězné hnutí ANO nakonec vůbec nebude v koalici, protože jej ostatní strany předešly a vytvořily koalici bez něj. Jitka Seitlová se domnívá, že by se měl v budoucnu změnit zákon o obcích tak, aby vítězovi byla dána vždy možnost koalici sestavit.

Ministr Prachař upozornil, že ani v případě sněmovních voleb tady neexistuje podobné právo, ale je pro širší diskuzi o změně zákona ve prospěch vítězné strany. Podotkl, že hnutí ANO, za které kandidoval, se ze situace v Olomouci rozhodně netěší.

Exekuce, adopce…

Moderátorka se ptala na některé konkrétní návrhy, které do Senátu míří. První zmíněnou normou byl návrh na teritorialitu exekucí. Jako první dostala slovo Jitka Seitlová, která návrh jednoznačně podporuje. Odvolala se na prvního ochránce práv Otakara Motejla, který tento návrh rovněž podporoval. „Sníží se zbytečné náklady na exekuce a nesníží se konkurence,“ uvedla.

Ani Antonín Prachař si nemyslí, že by zmíněný zákon v oblasti snížil konkurenci. „Vzhledem k celému procesu a případně i znalosti poměrů dlužníka bych se přiklonil k tomuto návrhu,“ odpověděl kandidát ANO.

Jedno z diskutovaných témat je také adopce dítěte registrovaným partnerem. Jitka Seitlová se přiklání k podpoře stanoviska Anny Šabatové. „Dneska máme ten problém, že vlastně rodič, který by normálně dítě získal, tak teď, když je v registrovaném partnerství, tak jej nezíská. Je tam disproporce,“ uvedla.

Prachař zastává vládní návrh, tedy neutrální a dodává, že on k tomu nemá vyhraněný názor. „Nechtěl bych tady moc spekulovat, myslím, že to je otázka další diskuze. Já s tím problém nemám, když budu přesvědčen, že je to nezbytně nutné, tak tu ruku zvednu. Zatím ale nemám k tomuto velkému tématu dostatek informací,“ říká Prachař a je pro další diskuzi o problému.

Registr smluv ano, ale...

Povinné zveřejňování smluv ze souboru protikorupčních zákonů ANO a s ním i Prachař podporuje. Varoval však před některými citlivými údaji, které by se dostat na veřejnost kvůli konkurenci neměly. Zákon by měl doznat ještě určitých změn a respektovat obchodní tajemství a neobsahovat například ceny.

I na Slovensku tento zákon už funguje a přinesl úspory. Kandidátka do Senátu, nestranička Jitka Seitlová jednoznačně registr smluv schvaluje. „Setkala jsem se s tím, že právě ono obchodní tajemství je často zneužíváno.“ Oba soupeři z Přerovska se vyslovili pro zvýšení pravomocí pro Nejvyšší kontrolní úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…