Ministr Stropnický: Se Zemanem se v pohledu na Rusko rozcházíme

25.11.2016 9:45

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se v rozhovoru pro MF Dnes znovu vyjádřil k vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Stranou jeho pozornosti však nezůstala ani myšlenka možného založení společné evropské armády. Věnoval se také situaci v české armádě a tady došlo i na prezidenta Miloše Zemana. S tím se prý Stropnický neshodne v pohledu na Rusko.

Ministr Stropnický: Se Zemanem se v pohledu na Rusko rozcházíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Jak se změní NATO, až se Donald Trump stane 45. prezidentem USA? Není zvolení tohoto muže vlastně počátkem konce Severoatlantické aliance? „Na tyto závěry je strašně brzy, trocha zdrženlivosti a trpělivosti by byla namístě. Už jenom rétorika Donalda Trumpa se oproti předvolební kampani proměnila. Bušit na poplach, propadat nějakým poraženeckým náladám nebo naopak euforiím je úplně mimo mísu,“ soudí Stropnický.

Podle člena vlády se ale přece jen něco změní. Už končící prezident Barack Obama tlačil na evropské členy Aliance, aby na společnou obranu platili to, k čemu se sami zavázali, tedy dvě procenta HDP ročně. Dá se předpokládat, že Donald Trump tlak na Evropu ještě zesílí. Požadavek Američanů je podle člena české vlády legitimní. USA platí drtivou většinu nákladů na chod Aliance a po desítkách let už toho mají plné zuby. Česká republika by se podle Stropnického na 2 procenta mohla dostat v roce 2025.

„Ale sousední Slovensko má pro představu 1,11 procenta, jiné země jsou na tom i hůř, třeba Španělsko, Portugalsko... Německo dává na obranu 1,2 procenta HDP. Takže nebuďme sebemrskačští. S výrazným zvýšením výdajů na obranu bude mít problém řada evropských členů Aliance. Také proto, že máme před sebou velice intenzivní volební rok, francouzský, německý, nizozemský, možná italský... A jít do předvolební kampaně s dramatickým růstem výdajů na obranu nemusí být ta nejlepší karta,“ doplňuje ministr.   

Tyto údaje navíc ukazují, že to nebude nijak slavné ani s možnou evropskou armádou, o které se mluví. Podle Stropnického bychom si na prvním místě měli uvědomit, že nemá jít o nějakou vojenskou protiváhu amerických ozbrojených sil. Spojené státy mají v NATO důležitou roli a NATO chrání i nás, na tom se nic nezmění. Evropané by ale měli prohloubit vojenskou spolupráci, aby byli schopní chránit společné hranice, případně pomáhat v různých krizových oblastech, např. v Mali.

Stranou pozornosti ministra Stropnického nezůstal ani prezident Miloš Zeman, vrchní velitel české armády.

„Já beru vrchní velení prezidenta jako symbolické. Prezident Zeman se armádě věnuje, téma ho zajímá, což nebylo na Hradě vždy obvyklé. Podporuje většinu mých kroků. Scházíme se jednou za čtvrt roku mezi čtyřma očima,“ prozrazuje ministr. Neshodnou se prý v pohledu na Rusko. Přou se např. o západní sankce proti Rusku. „Když prezident vznese otázku sankcí proti Rusku, já držím linii, že nejde o jejich efektivitu, ale o to, že je to velice silné symbolické gesto, pro které je důležitá evropská jednota. Prezident řekne, že on to vidí jinak, a tím naše debata na toto téma končí,“ uzavírá rozhovor Stropnický s tím, že prezident nevnímá Rusko jako největší hrozbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…