Ministr Stropnický jednal v Kongresu, hovořil s Albrightovou

01.05.2014 7:20

Ministr obrany Martin Stropnický včera pokračoval v pracovní návštěvě USA, kde měl na programu mimo jiné jednání s předsedy branných výborů Senátu Carlem Levinem a Sněmovny reprezentantů Buckem McKeonem.

Ministr Stropnický jednal v Kongresu, hovořil s Albrightovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický s Pavlem Teličkou

Ministr, který se rovněž zúčastnil jednoho z diskusních panelů v rámci konference pořádané organizací Atlantic Council, se sešel také s bývalou americkou ministryní zahraničí a českou rodačkou Madeleine Albright a s „jestřábem" zahraniční politiky republikánů, senátorem Johnem McCainem.

O den dříve hovořil se svým současným americkým kolegou Chuckem Hagelem, s nímž projednával situaci na Ukrajině a hovořil o postoji, který by NATO mělo ke krizi zaujímat.

Podle Stropnického nynější situace ukazuje na nutnost silné transatlantické vazby. „Potřebujeme v Evropě americké jednotky, které se budou účastnit pravidelných vojenských cvičení NATO zaměřených na realizaci článku 5, tedy kolektivní obrany," uvedl podle serveru Ministerstva obrany.

Stropnický hovořil s Hagelem i o Afghánistánu

Česká republika má zájem zapojit se do společných cvičení USA a Polska, která se konají dvakrát ročně. V případě stíhacích letounů by se část výcviku mohla konat i v Čáslavi.

Ukrajinská krize oživila i debaty kolem výdajů na obranu v jednotlivých členských zemích NATO. Chuck Hagel během jednání zdůraznil, že Česká republika musí zastavit pokles armádního rozpočtu, který se za posledních pět let snížil o čtvrtinu.

Stropnický hovořil s Hagelem i o Afghánistánu. Česká armáda je připravena pokračovat v afghánské misi, pokud Spojené státy podepíšou s Afghánistánem dohodu o setrvání části vojáků na afghánském území. „Jsme na to připraveni i početně, ten odhad je někde mezi 300 a 350 vojáky," řekl Stropnický novinářům. Počet českých vojáků by se tak neměl příliš lišit od současné mise, která skončí letos v prosinci.

Česká vláda bude podle Stropnického schvalovat účast na nebojové misi v Afghánistánu pro léta 2015 a 2016 během dvou měsíců. Do té doby by se ministr rád opřel o americko-afghánskou smlouvu, s jejímž podpisem afghánská strana otálí. Pokud bude mise pokračovat, bude její náplní pro české vojáky nadále především výcvik místní armády a vojenské policie. „Je to dále v těch intencích především školení pilotů na helikoptérách, kde jsme skutečně dobří a Američané to uznávají," upřesnil Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …