Ministr Stropnický jednal v Kyjevě. O dodávkách zbraní a výcviku vojáků pro boj se separatisty

29.05.2017 23:32

Ukrajina bude rozšiřovat vojenskou spolupráci s Českem. Uvedl to dnes ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak po schůzce se svým českým protějškem Martinem Stropnickým. S českým ministrem podle ukrajinských médií jednal i o možnostech spolupráce při výcviku vojáků a při zajištění vojenské techniky pro ukrajinskou armádu, válčící na východě země s proruskými separatisty. Stropnický je na Ukrajině na dvoudenní návštěvě, píše ČTK.

Ministr Stropnický jednal v Kyjevě. O dodávkách zbraní a výcviku vojáků pro boj se separatisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Jednali jsme o společné účasti našich úřadů v plánovaných mezinárodních cvičeních v letošním roce. Posuzovali jsme také otázky spojené s výcvikem vojsk a s logistickými projekty,“ řekl Poltorak podle tiskové agentury UNN. S českým ministrem jednal také o možnostech rozšíření spolupráce při zajišťování ukrajinských sil vojenskou technikou a rovněž v oblasti vojenského zdravotnictví.

Stropnický podle zprávy na webu českého ministerstva obrany ocenil schopnost Ukrajiny reformovat ozbrojené síly během válečného konfliktu a připomněl, že přímo v Kyjevě působí ve styčné kanceláři NATO i čtyři čeští experti. Kancelář byla zřízena pro koordinaci a posilování praktické spolupráce Severoatlantické aliance a Ukrajiny.

„Česko podporuje evropské a euroatlantické směřování země. Suverénní, nezávislá a stabilní demokratická Ukrajina je klíčová pro bezpečnost v euroatlantickém regionu,“ řekl Stropnický.

Český ministr ukrajinského kolegu informoval o změnách v systému udělování licencí pro vývoz vojenského materiálu na Ukrajinu. „Žádosti budou nově posuzovány standardním postupem jako v každém jiném případě,“ citoval Stropnického web jeho ministerstva. Zohledněna tak podle ministra bude legitimní potřeba Ukrajiny udržet současné kapacity ozbrojených a bezpečnostních sil jako jednoho z pilířů národní suverenity.

Kyjev často označuje proruské separatisty za „teroristy“

Poltorak o posledním vývoji situace v Donbasu na východě Ukrajiny řekl, že „míra porušování minských (mírových) dohod ze strany Ruské federace a teroristických uskupení je mimořádně vysoká“.

Poděkoval také za jasné stanovisko – jak ministra Stropnického, tak České republiky – ohledně „agrese Ruska proti Ukrajině, za jasné stanovisko ohledně nezbytnosti pokračovat v sankcích proti Rusku, za jasné stanovisko, že ČR neuznává anexi Krymu a okupaci Doněcka a Luhanska“.

Kyjev často označuje proruské separatisty za „teroristy“. Moskva veškerá obvinění z vojenské podpory rebelů stále popírá, i když fakta často hovoří o opaku. Konflikt si od dubna 2014 vyžádal na 10 000 mrtvých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…