Ministr Stropnický promluvil o kolínském silvestru: Jsou to mladí muži, dlouho na cestě, nejsou zvyklí na alkohol. To jste si vážně mysleli, že se nic nestane?

20.01.2016 19:15

Rakousko prudce otočilo kurz. Letos hodlá přijmout jen asi 37 500 migrantů. V loňském roce to bylo devadesát tisíc. Co to bude znamenat pro Česko? Ve středečním Interview ČT24 na tuto otázku odpovídal ministr obrany Martin Stropnický (ANO). V Německu se prý naplnil černý scénář. ANO se postavilo proti konání mimořádné schůze o uprchlické krizi, aby na ní nezaznívaly populistické výkřiky. Lidovci se k nim prý bohužel přidávají.

Ministr Stropnický promluvil o kolínském silvestru: Jsou to mladí muži, dlouho na cestě, nejsou zvyklí na alkohol. To jste si vážně mysleli, že se nic nestane?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Pokud Rakousko uzavře hranice, nebude to znamenat konec Schengenu. Mohlo by to naopak znamenat, že si bude Schengen své hranice konečně lépe chránit, jak už po tom dlouho voláme,“ vyjádřil svůj názor host. „Milion uprchlíků v Německu je bohužel realitou. Před pár měsíci s tím asi nikdo nepočítal, ale bohužel se naplnil černější scénář,“ posteskl si člen vlády.

EU musí konečně začít jednat, a to ne v horizontu měsíců, ale dní až týdnů. Musíme být připraveni na jaro, kdy se může migrační vlna obnovit v plné síle. Musíme na to být připraveni všichni včetně Řecka. Pokud by se to nedařilo, vláda ve shodě s premiérem Sobotkou schvaluje záložní hranici Schengenu na úrovni Makedonie. „Přesně tam by mohla být půda pro pozemní hraniční stráž, kam různé země pošlou své kontingenty,“ zaznělo z ministrových úst. V tuto chvíli počítáme s tím, že do Makedonie pošleme asi 20 policistů. Sobotkovu myšlenku je ale třeba ještě rozpracovat.

„Jsme přesvědčeni, že je toto téma populisticky zneužíváno. Tam včera zaznívaly hlasy, že vládu nezajímá, co si myslí občané, a to jsou jen populistické kroky. Rozhodně to není pravda. Vláda nikdy nepodcenila problém a bránila se nesmyslným opatřením. Zároveň ale odmítá vykřikovat, že jsme tu v permanentním nebezpečí uprchlické krize,“ bránil Stropnický kabinet. V této souvislosti si rýpl i do koaličního partnera – strany lidové. Křesťanští demokraté totiž podpořili uspořádání mimořádné schůze sněmovny. „Když to řeknu kulantně, lidovci odpovídají na určitou společenskou poptávku,“ uvedl Stropnický.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Populistické výkřiky nás prý rozhodně neochrání. „Vypadá to jako péče o občany, ale ve skutečnosti je to jinak. Vyvolává to v lidech strach a ten nás ohrožuje,“ byl přesvědčen Stropnický. My musíme být připraveni na problémy, ale nesmíme se zbytečně děsit.

Nazýváme se vyspělou civilizací, takže...

Stranou pozornosti šéfa resortu obrany nezůstalo ani silvestrovské dění v Německu. „To, co se stalo, je zvláštní a myslím, že se to nikdy nepodaří úplně vyjasnit. Je otázka, jaké příkazy dostala tamní policie. Také to pozdní informování působí zvláštně,“ varoval člen kabinetu. „Je to věc totální nepřipravenosti bezpečnostních složek. Ruku na srdce, mělo někoho překvapit, že se mladí muži, kteří jsou mnoho týdnů na cestě, v Evropě si mohou koupit alkohol, na který nejsou zvyklí, a vidí kolem sebe ženy, které se chovají velmi liberálně, tak to si snad opravdu někdo myslel, že se nic nestane?“ ptal se ministr. Jestliže o sobě tvrdíme, že jsme vyspělou civilizací, měli bychom být schopni toto počínání předjímat a být na něj připraveni.

Česká armáda posiluje, a to jak ve svém profesionálním jádru, tak v aktivních zálohách. My se tedy snažíme připravovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…