Ministr Ťok bude v USA jednat o autech bez řidiče

18.03.2017 14:57

Ministr dopravy Dan Ťok odlétá v pondělí na návštěvu Spojených států amerických. Setká se mimo jiné s americkou ministryní dopravy Elaine Chaovou. Tématem jednání budou zkušenosti USA s autonomními automobily. ČTK to řekl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Ministr Ťok bude v USA jednat o autech bez řidiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítat polského prezidenta přišel i například ministr dopravy Dan Ťok

Ťok už v minulosti uvedl, že podporuje výstavbu zkušebního okruhu pro testování provozu vozidel bez řidiče v Česku. Takovéto testovací okruhy jsou v Evropě dva.

Plán na vybudování zkušebního okruhu pro automobily bez řidiče oznámil šéf dopravního resortu v polovině února při setkání manažerů autoprůmyslu s ministry. Z technického hlediska jsou již automobilky schopné takové vozy vyrábět. Technologii ale bude nutné důkladně otestovat a část testů nelze provádět v běžném provozu, aby nebyl nikdo ohrožen.

Právě otázky bezpečnosti a zodpovědnosti za případné škody mají být hlavním tématem setkání Ťoka s Chaovou, uvedl mluvčí. Ťok se také zúčastní konference k bezpečnosti kosmických technologií a navštíví logistické centrum Argonne National Laboratory v Chicagu, které patří ke špičkovým pracovištím zabývajícím se elektromobilitou a konceptem chytrých měst (smart cities). Plánována je rovněž návštěva Kongresu a setkání s novým velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem. Čtyřdenní návštěva ministra ve Washingtonu skončí v pátek 24. března.

Ťok byl před nástupem do čela ministerstva prezidentem Americké obchodní komory v ČR (AmCham). Komora má téměř 400 členů z řad amerických firem podnikajících v Česku. V minulosti stála například u zrodu Platformy pro veřejné zakázky a zveřejnila seznam 39 bodů, které mají v Česku potlačit korupci u výběrových řízení na veřejné zakázky. Platformu vedl právě Ťok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…