Ministr Ťok chystá nový bodový systém. Slušní řidiči se ale prý bát nemusí

14.07.2016 20:32

Aby několik málo lidí nemohlo zablokovat stavbu dálnice nebo jiné důležité dopravní stavby, je zapotřebí politická vůle změnit příslušné zákony, uvedl v dnešním Interview ČT24 ministr dopravy Dan Ťok (ANO) s tím, že této vládě už se to nepodaří. Věnoval se také rychlosti výstavby jednotlivých českých dálnic i přípravě nového bodového systému.

Ministr Ťok chystá nový bodový systém. Slušní řidiči se ale prý bát nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

V pořadu zaznělo, že územní rozhodnutí na stavbu Pražského okruhu bylo soudem už dvakrát zrušeno na základě podnětu občanských iniciativ. Podle Ťoka by se měl český právní řád změnit tak, že veřejnost by měla možnost se odvolávat jen průběhu EIA. Pak by mělo následovat jedno spojené stavební řízení, v němž by už neměla mít možnost veřejnost se odvolávat.

Stavební řízení ovlivňuje sedm ministerstev, proto by se měl změnit kompetenční zákon. S myšlenkou na tyto změny se musí přijít před volbami a někdo by si je měl určit jako volební téma. Ťok prý Andreji Babišovi navrhl, aby si tuto změnu vzalo zasvé před volbami právě hnutí ANO. „I vyspělé demokracie umějí stavět ve veřejném zájmu, ČR to neumí,“ povzdechl si. A poukázal na to, že když se v Anglii rozhodli postavit vysokorychlostní trať, za sedm let ji měli vyprojektovanou a mohli začít stavět. Zatímco u nás tento proces trvá 25 let.

Ministr dopravy zopakoval slib, že lidé se po dostavěné dálnici D8 svezou už na letošní drážďanské vánoční trhy.

Naznačil, že není příliš nadšen nápadem ministra vnitra Milana Chovance, že by kamiony nesměly předjíždět. Už teď jsou na některých místech umístěny příslušné značky, ale i když je tento zákaz porušován, nikdo to netrestá.

Podle Ťoka by spíše mělo dojít k dohodě s profesními organizacemi řidičů kamionů a na silnici by se mělo vytvořit takové prostředí, které by řidiče uklidňovalo, a ne ještě více rozčilovalo.

O přípravě nového bodového systému prozradil, že se jej slušní řidiči nemusejí bát, protože bagatelní přestupky je nic stát nebudou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…