Ministr Ťok se obrátil na Radu Českého rozhlasu kvůli reportáži o možné korupci ve Skansce

26.03.2015 13:26

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) se obrátil na Radu Českého rozhlasu kvůli reportáži o údajné korupci ve stavební firmě Skanska. Má posoudit, zda reportáž byla vyvážená a objektivní. Napsal to dnes server idnes.cz. Podle informací rozhlasu bylo z české pobočky Skansky vyvedeno sto milionů korun v době, kdy ji vedl Ťok.

Ministr Ťok se obrátil na Radu Českého rozhlasu kvůli reportáži o možné korupci ve Skansce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

"Neupozorňuji na žádné chyby. Byl bych jen rád, kdyby rada posoudila, jestli vysílání Radiožurnálu bylo v této kauze objektivní a vyvážené," cituje idnes Ťokovu textovou zprávu. Reportáž podle ministra poškodila jeho pověst.

Český rozhlas pochybení odmítá. "Za reportáží si stojíme. Byla zpracována ve spolupráci s kolegy ze švédského rozhlasu a myslíme si, že je naprosto v pořádku," uvedl mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Ťok v dopise namítá, že obvinění z korupce není podložené. Podnětem se bude zabývat Rada Českého rozhlasu. "Celý profesní život jsem prosazoval podnikání bez klientelismu a korupce. Aktivně, v privátní sféře a bez popularity kamer. Nedokážu proto akceptovat, že jsem byl obviněn z korupce na základě nedostatečně ověřeného svědectví bývalého firemního interního auditora, které je v rozporu se skutečným stavem věci, v rozporu s provedeným auditem a v rozporu s následnými nápravnými opatřeními ve firmě," cituje server z ministrova vyjádření radě.

O podezření z korupce v české pobočce Skansky informoval Český rozhlas v minulém týdnu. Švédští interní auditoři v roce 2011 údajně zjistili, že pobočka vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun. Peníze prý putovaly na úplatky do firmy, s níž Skanska spolupracovala na dostavbě silnice R7. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že bude chtít o záležitosti mluvit s koaličními partnery. Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš v neděli uvedl, že nevidí důvod k ministrovu odvolání.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…