Skončí Ťok? Babiš už prý má domluveného nástupce

10.02.2019 7:53

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV ministra dopravy za hnutí ANO Dana Ťoka. Možná to byl jeden z posledních rozhovorů Ťoka v roli ministra. Moderátor ho pochválil za modernizaci dálnice D1. „Začíná to být jako v Německu,“ poznamenal. Jenže pak rozhovor nabral na obrátkách. Ťok se rozzlobil na Václava Moravce z České televize, který prý dokáže smíchat „hrušky s jablkama“ a dokáže se zachovat značně nefér.

Skončí Ťok? Babiš už prý má domluveného nástupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Luboš Xaver Veselý na úvod ministra pochválil, že tuhle cestoval po dálnici D1 a provoz na ní byl plynulý. „Začíná to být jako v Německu,“ zaznělo z úst moderátora. Ale potom ministrovi připomněl jeho slavné věty o tom, jak doufal, že v prosinci ještě nebude sněžit, ale on bohužel přišel kalamitní sníh. Toto vyjádření přišlo Veselému velmi neobratně. A Ťok se hned začal bránit.

„Ale to jsem nikdy neřekl, to je kouzlo české mediální scény, to je virtuální věta. Já jsem řekl, že jsme museli té firmě dát šanci až do toho 16. (prosince) a že jsme podle statistik doufali, že do té doby nenapadne kalamitní sníh,“ prohlásil šéf resortu dopravy, přičemž na slovo kalamitní položil velký důraz. „A editor z Novinek slovo ‚kalamitní‘ vyškrtl a napsal, ‚ministr si myslel, že nebude sněžit‘.To je taková nádherná zkratka, kvůli které jsem dneska možná slavný, ale kvůli něčemu, co jsem nikdy neřekl,“ zlobil se Ťok.

Firma s dálnicí D1 neudělala to, co měla. stát s ní proto smlouvu ukončil a teď dojde k pravděpodobně vleklému soudnímu sporu. „Včera jsem se s úžasem dozvěděl, že za to, co tam provedli, chtějí od státu ještě 780 milionů. Nevím za co,“ kroutil hlavou člen vlády.

Pak se ještě jednou vrátil k českým médiím a rýpl si do Václava Moravce. Když byl v jeho pořadu Otázky Václava Moravce premiér Andrej Babiš, který s ním vedl boj o stavbu dálnic, Moravec se prý zachoval značně neférově. Jak Moravec, tak Babiš podle Ťoka dostali z Ředitelství silnic a dálnic stejnou sadu čísel o tom, kolik kilometrů dálnic bylo zprovozněno a kde byla zahájena stavba. „Tady jde jenom o to, jak je interpretujete. Podle mého názoru byla interpretace pana Moravce značně nefér a zmanipulovaná, protože se tam míchaly hrušky s jablkama,“ zlobil se šéf resortu dopravy.

Podle Ťoka je podstatné, kolik kilometrů stavby dálnic bylo zahájeno, a tady je prý jednoznačně dobrým ministrem dopravy, protože zahájil stavbu tolika dálničních kilometrů, jako žádný jiný ministr v posledních deseti letech.  

Pár vteřin později ujišťoval řidiče, že modernizace D1 bude pokračovat i letos a nebude docházet ke kolapsům. „Z mého pohledu kolapsy nejsou,“ řekl doslova Ťok s tím, že věří ve shovívavost řidičů, kteří v modernizovaných úsecích pojedou pomaleji, než by asi chtěli, ale pojedou.

Moderátor Veselý poté zavzpomínal, jak zamlada jel kdesi v Itálii po dálnici, bylo teplo a tu najednou narazil na problém. Ocitnul se v dlouhé koloně. Byla to ale trochu jiná kolona než naše česká, protože v té italské kráčely hezké dámy a rozdávaly čekajícím řidičům a jejich spolujezdcům lahve s vodou. Ťok uznal, že je to dobrý nápad, jen si posteskl, že nemá na ŘSD tolik hezkých dam, které by na dálnice do kolon mohl poslat.

O pár minut později ještě doplnil, že větší dohled nad dálnicemi požaduje především od policie. Bude chtít, aby se policie starala o to, aby řidiči jedoucí v protisměru kolem nějaké nehody nepřibržďovali, nefotili si bouračku a nepůsobili tím další dopravní komplikace.

Rozhovor se nachýlil ke konci... možná to byl jeden z posledních rozhovorů, které Ťok poskytl v roli ministra. Lidové noviny totiž přinesly informaci, že se pod Ťokem mohutně houpe jeho vládní křeslo. A houpe se dokonce tak moc, že sám Ťok předal předsedovi vlády Babišovi rezignační dopis. A čeká se, co bude dál. Podle zákulisních informací už Babiš hledá do horkého křesla šéfa resortu dopravy novou tvář.

„LN totiž v zákulisí zachytily informaci, že ministr sám zašel za předsedou vlády a nabídl mu svou rezignaci. Dohoda má znít, že ji Babiš přijme, ovšem nejprve potřebuje najít nového kandidáta do horkého křesla,“ napsal doslova deník.

Po pádu Dana Ťoka volají především komunisté a Ťok se jim údajně snaží podáním rezignace do rukou premiéra vzít vítr z plachet. Možná mu to pomůže k tomu, aby ve funkci zůstal. Má totiž zastánce v prezidentovi Miloši Zemanovi. „Myslím si, že je ještě potřeba dát mu určitou šanci,“ řekl Zeman v pořadu Týden s prezidentem v TV Barrandov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…