Ministr Vojtěch bude jednat s řediteli nemocnic o testování

28.07.2020 6:30

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se dnes sejde s řediteli nemocnic, které spadají pod jeho úřad. Jednat budou o posílení kapacit testování na covid-19 v těchto zařízeních. Ministr v pondělí uvedl, že kapacita testování by se měla zvýšit ze současných 4000 vzorků denně na 15 000.

Ministr Vojtěch bude jednat s řediteli nemocnic o testování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

V době největšího náporu na začátku května to bylo přes 9000 testů denně. Opozice mluví o tom, že kapacita by měla být až 30 000 testů za den.

Ministerstvo zdravotnictví zřizuje devět fakultních nemocnic a další dvě nemocnice v Praze – Nemocnici Na Homolce a Nemocnici na Bulovce. Podle Vojtěcha by měly vytvořit páteřní síť pro provádění testů. Další místa by se přidávala při vyčerpání této základní kapacity. Kvůli zvýšenému výskytu nákazy v hlavním městě o tom ministr v pondělí jednal s představiteli pražských nemocnic. Ve čtvrtek by chtěl představit celkovou strategii pro testování.

Bulovka, jako nemocnice zaměřená dlouhodobě na infekční choroby, testovala v době největšího náporu epidemie asi 670 vzorků denně. Podle zjištění ČTK z minulého týdne fakultní nemocnice mohou za den otestovat na covid-19 většinou mezi 100 až 300 vzorky denně, ale v Olomouci až 2500 vzorků.

Povolení testovat na nový koronavirus má v Česku 106 laboratoří, kromě nemocnic a zdravotních ústavů jde většinou o soukromá zařízení.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …