Ministr Vojtěch čelil rozpálené odborářce: Kdyby přišly inspektoráty do českých nemocnic, tak je musí zavřít všechny!

10.02.2019 12:37

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch, lidovecký poslanec Vít Kaňkovský a odborářka Dagmar Žitníková. Dáma do kamer pálila jednu slovní salvu za druhou. „Kdyby měly přijít inspektoráty do českých nemocnic, tak zavřou všechny české nemocnice,“ nešetřila ostrými slovními náboji. Kaňkovský dodal, že práce sestry ztratila na prestiži. Vinou společnosti. Ministr se ze všech sil bránil.

Ministr Vojtěch čelil rozpálené odborářce: Kdyby přišly inspektoráty do českých nemocnic, tak je musí zavřít všechny!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

V českých nemocnicích chybějí tisíce zdravotních sester. Zdravotní sestřičky odcházejí úplně všude. Dneska je to totiž tak, že mají vysoké školy a mohou se uplatnit kdekoli na trhu. České sestry jsou velmi inteligentní. Jedním z důvodů, proč odcházejí, jsou platové podmínky, a důvodem druhým jsou pracovní podmínky. „Dneska může jedna sestra pečovat o 30 až 45 pacientů,“ poznamenala Žitníková s tím, že české sestry jsou přetížené a s platem 30 tisíc korun si prý často řeknou, že jim to za to nestojí.

Ministr Vojtěch okamžitě prohlásil, že platy sester se zvyšují, ale vedle toho se zakládají u nemocnic i dětské skupiny, aby sestry-maminky věděly, že se o jejich drobotinu během pracovní směny někdo postará. Vedle toho prý Vojtěch uvažuje o zavedení výsluh pro zdravotní sestry, o zavedení příspěvku na bydlení a tak podobně.

Kaňkovský tyto nápady ocenil, přidal však jedno „ale“. „Ale nemyslím si, že tyto nápady budou stačit k tomu, aby tu potřebu po sestrách dokázaly saturovat,“ upozornil Kaňkovský. „Ten kredit zdravotních sester se ve společnosti bohužel trošičku ztratil. A není to jejich vina, spíš je to vina společnosti,“ doplnil ještě.    

Když se ke slovu znovu dostala Žitníková, prozradila, že by pro sestry ráda vybojovala 1,5 násobek průměrné mzdy. Sestry podle ní pracují i hodně přesčas, odpracují navíc i 416 hodin ročně. „Ve fabrice by nikdo po ženě nechtěl, aby zvedala víc než 15 kilo, v nemocnicích je to naprosto běžná praxe,“ zlobila se Žitníková. „Kdyby měly přijít inspektoráty do českých nemocnic, tak zavřou všechny české nemocnice,“ pokračovala.  

Ministr oponoval, že resort se snaží situaci sester vylepšit, ale nic nejde ze dne na den. S tvrzením, že by inspektoráty práce zavřely všechny české nemocnice, zásadně nesouhlasil, jde prý o příliš černý scénář, který se podle jeho názoru rozhodně nenaplní.

V debatě ale došlo i na lékaře. Vojtěch prozradil, že stát se snaží dělat všechno pro to, aby udržel mladé lékaře v republice. Vláda prý už schválila plán, podle nějž v několika příštích letech pošle na lékařské fakulty o sedm miliard korun víc, aby bylo možné navýšit počet i platy vyučujícím. Kaňkovský to opět jednoznačně ocenil, ale znovu poukázal na to, že je třeba řešit víc problémů najednou. „Máme některá interní oddělení, kde je pět zkušených lékařů a k tomu dvacet mladých lékařů,“ upozornil Kaňkovský.  

Ministrovi doporučil, aby jednotlivé nemocnice už během studia podporovaly budoucí lékaře, kteří by po absolvování nastoupili právě v jejich zařízení. Vojtěch poděkoval za radu, ale okamžitě dodal, že chce mladé lékaře udržet v Česku i prostřednictvím jakéhosi povinného závazku vůči Česku. „Studoval jsi tady, tak tu také budeš pár let pracovat, až pak si běž do zahraničí,“ nastínil svou představu člen vlády.

Problém však je, že průměrný věk praktických lékařů se pomalu blíží k šedesátce. S lékaři pro děti a dorost je prý podle Kaňkovského ještě větší problém. Asi třetina jich prý uvažuje o tom, že vzhledem ke svému věku do dvou let ukončí svou činnost. Pokud to udělají, budou nám najednou chybět stovky lékařů. Jde o tak velký problém, že nemá jednoduché řešení a podle lidovce je do toho třeba vtáhnout naplno i zdravotní pojišťovny.

Ministr dal Kaňkovskému za pravdu. „Pojišťovny musí více bonifikovat lékaře v těch regionech, kde chybí. My na ně tlačíme a budeme na ně tlačit i nadále,“ slíbil Vojtěch.  

Když se rozhovor přehoupl do druhé poloviny, došlo na téma drahé léčby smrtelně nemocných pacientů, kterým pojišťovny odmítají hradit léčbu, která by občany této země udržela při životě. Ministr před kamerami prohlásil, že 90 procentům žádostí pojišťovny vyhoví, ale zbývajících 10 procent případů vyvolává velkou pozornost médií. Přislíbil, že vláda už má připravenou novelu zákona o úhradách drahé léčby.

Žitníková okamžitě upozornila, že změna zákona sama o sobě nestačí. „Podle našeho názoru je ten objem peněz ve zdravotnictví velmi nízký. V Rakousku je to asi 12 procent HDP, v České republice je to jen 7 procent,“ zlobila se Žitníková. Za tyto peníze nelze očekávat, že bude v nemocnicích dost lékařů, dost sester a dost drahých léků. Pro ty pacienty je to pak fatální. Pokud je někdo onkologicky nemocný, tak to, jestli někdo čeká na vyšetření týden nebo měsíc má reálné dopady na jeho zdravotní sta,“ prohlásila.

Celou debatu uzavřel Kaňkovský, který vyzval ministra, aby přišel s nějakou vizí, jak upravit finanční toky ve zdravotnictví, aby systém zdravotní péče fungoval ještě mnoho let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…