Ministr Žák bude zdůvodňovat růst nákladů na právní služby ŘSD

01.01.2014 10:57

Důvody rostoucích cen za právní služby, které mezi roky 2010 až 2012 zadalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) externím právním poradcům, bude na čtvrtečním zasedání vlády hájit ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Přílišné zvýšení nákladů na právní poradenství odhalil na ŘSD koncem září Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který upozornil, že mezi roky 2010 a 2012 se tato suma zvýšila o 62 procent na téměř 132 milionů korun za rok. Hodinová sazba za právní služby byla vysoutěžená v transparentním řízení, uvedlo Ministerstvo dopravy.

Ministr Žák bude zdůvodňovat růst nákladů na právní služby ŘSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Právní služby ŘSD byly zadávány na základě rámcových smluv, které uzavřelo Ministerstvo dopravy v době působení ministra Aleše Řebíčka a které nemohlo nové vedení ministerstva ani ŘSD následně měnit. Podle NKÚ navíc provedené práce v některých případech vůbec neodpovídaly rámcové smlouvě nebo obsahu prováděcí smlouvy, odhalila kontrola. Právní poradce tak za sazbu 3500 korun na hodinu například vytvářel obrázek ke směrnici (za 7000 korun) nebo stěhoval archiv o dvě patra výš (za 29.750 Kč). "U tří prováděcích smluv generální ředitelství kontrolorům nedoložilo, jaké služby byly na jejich základě poskytnuty," doplnil úřad.

Zvyšující se cenu externě dodaných právních služeb zdůvodnilo Ministerstvo dopravy vysokým počtem a značným rozsahem kauz, kterými se ŘSD zabývá a které není schopné vlastními silami zvládat. Externí právníky musí ŘSD využívat do doby, než se podaří organizaci významně personálně posílit o dostatečný počet kvalitních právníků.

Ti zároveň do státní příspěvkové organizace nepřijdou, dokud nebudou upravené platy zaměstnanců ŘSD. "V civilním sektoru se platy právníků pohybují, resp. začínají na 50.000 korunách měsíčně. V našich podmínkách můžeme absolventům právnické fakulty nabídnout 18.000 Kč měsíčně," uvedlo v materiálu pro jednání vlády Ministerstvo dopravy.

Náklady na právní služby by měly klesat

V současnosti Ředitelství silnic a dálnic vypisuje novou soutěž na poskytování právních služeb. Hodnotu zakázky na čtyři roky odhadla organizace na 150 milionů korun, čímž by náklady na právní služby měly do budoucna výrazně klesnout.

Kromě cen za právní služby NKÚ Ředitelství silnic a dálnic vyčítal rozdílnou výši nákladů na úklid a ostrahu v objektech jednotlivých krajských správ a rovněž odhalil pochybení ve využívání firemních aut. ŘSD umožnilo zaměstnancům využívat služební auta pro osobní účely bez placení nájemného. Týkalo se to 53 aut. "Řidiči těchto vozů přitom vykázali, že průměrně čtvrtinu až třetinu kilometrů najeli právě za soukromými účely. U některých aut to bylo ale až 85 procent najetých kilometrů," uvedl NKÚ. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…