Ministr Zaorálek se před radou ministrů zahraničí EU setká s kolegy z V4

17.07.2016 19:34

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) odcestuje na pravidelné jednání ministrů zahraničí EU do Bruselu, které je naplánováno na pondělí, už dnes. Ještě večer se tam setká s kolegy ze zemí visegrádské čtyřky, řekla ČTK mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Ministr Zaorálek se před radou ministrů zahraničí EU setká s kolegy z V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

V sobotu Zaorálek nevylučoval, že by dnes večer mohli unijní ministři v Bruselu jednat o situaci v Turecku po pokusu o státní převrat. Aktualizaci programu setkání ministři EU ladili v sobotu večer. Nakonec se tak Zaorálek uvidí večer jen s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Polska.

„Ještě není jisté, zda přijede i ministr zahraničí Turecka,“ podotkla Lagronová k pondělní schůzce ministrů EU, které se zúčastní také šéf americké diplomacie John Kerry. Pokus o státní převrat propukl v Turecku v pátek pozdě večer, vládním silám se podařilo puč potlačit. Boje se odehrávaly především v Ankaře a v Istanbulu. Podle expertů se situace může odrazit ve vyjednáváních EU s Tureckem ohledně migrační krize, myslí si, že prezident Recep Tayyip Erdogan nepodařený puč využije k posílení autoritářského stylu vedení země.

Diskutovat se bude i o pokusu o puč

Podle programu naplánovaného před víkendovým děním v Turecku budou evropští ministři s Kerrym hodnotit pokrok v řešení krizových situací v Sýrii a Libyi, v Afghánistánu a věnovat se budou i vztahům s Ukrajinou a Ruskem.

Pokus o puč v Turecku bude ale podle Zaorálka zcela jistě také diskutován, v souvislosti s čtvrtečním atentátem v Nice na jihu Francie se pak politici budou věnovat i boji s terorismem.

Nejvyšší evropští diplomaté budou podle Černínského paláce také bilancovat aktivity k dosažení cílů klimatické politiky EU a přístup unie k budování kapacit na podporu bezpečnosti a rozvoje ve třetích zemích. Diskutovat budou také o vztazích EU s Latinskou Amerikou, konkrétně se zaměří na zhodnocení vztahů EU s Kubou a Kolumbií, krizovou situaci ve Venezuele a přípravu ministerského zasedání EU a Společenství latinskoamerických a karibských států v říjnu 2016 v Dominikánské republice. Rada také posoudí strategii unijních vztahů s Čínou. Věnovat se bude i migrační politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…