Ministr chce pro obce víc peněz za vytěžené uhlí

13.03.2014 12:44

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce, aby stát dostával za vytěžené uhlí víc peněz než dosud. Brabec to řekl po jednání se starosty obcí Mostecka. V současné době dostává stát za vytěžené uhlí 1,5 procenta jeho hodnoty.

Ministr chce pro obce  víc peněz za vytěžené uhlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Jezeří na okraji uhelné pánve

„Můj cíl je zvýšit tuto úhradu a dostat ji do obcí. Obyvatelé obcí jsou biti. I když jsou zaměstnáni, poškozuje to životní prostředí. Obce by z toho měly více profitovat, jak kraj, tak obce by z těžby měly dostávat daleko víc peněz," řekl ČTK Brabec.

Více peněz dlouhodobě požadují starostové dotčených obcí, mimo jiné Horního Jiřetína a Litvínova. „Je to výsměch lidem tohoto kraje. Procento z vytěženého nerostu se musí výrazně zvýšit," řekl ČTK starosta Litvínova Milan Šťovíček (STAN).

To, že vláda limity těžby hnědého uhlí neprolomí, ministr starostům neslíbil. Vše bude podle něj závislé na aktualizaci státní energetické koncepce. „Vlastníkem uhlí je český stát a ten by si měl rozhodnout, jestli je uhlí důležité," vysvětlil Brabec. Sám ale bourání obcí kvůli těžbě odmítá. „Je tady i malé prolomení limitů, to znamená v Bílině. Tam to neovlivňuje lidská sídla, neovlivňuje to obce, je to snadnější," vysvětlil Brabec.

Rozhodne o prolomení limitů krajské referendum?

Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) tzv. malé prolomení limitů nic neřeší. „To samozřejmě neřeší situaci Lomu ČSA. Bílina může v současné době těžit bez jakéhokoli omezení, ale na Lomu ČSA už jsme opravdu na hranici. Pokud nedojde k nějakému zásadnímu rozhodnutí, ať je to těžit, nebo netěžit, ti lidé tam žijí v nejistotě. Nespojoval bych ty dvě věci dohromady," řekl ČTK Bubeníček.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) minulý týden v Horním Jiřetíně řekl, že o prolomení či neprolomení limitů těžby hnědého uhlí by vláda mohla rozhodnout do konce roku 2015. Sám by preferoval také krajské referendum, které by bylo závazné.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách stanovilo usnesení vlády z roku 1991. Zaručují městům a obcím, pod nimiž je uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž Dolu ČSA. Hrana těžební jámy by se dostala jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…