Ministr dopravy Dan Ťok prozradil, co bude muset udělat jeho nástupce

06.09.2017 14:26

Ministr dopravy nové vlády se bude muset především zasadit o zrychlení přípravy staveb formou nového zákona o liniových stavbách, dokončit rekonstrukci dálnice D1 do roku 2020 a během příštího roku dokončit výběr nového provozovatele mýtného systému. Na dnešním setkání s novináři to řekl současný ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Zároveň uvedl, že by měl zájem na postu ministra zůstat i po říjnových parlamentních volbách, pokud by to volební výsledek hnutí umožnil.

Ministr dopravy Dan Ťok prozradil, co bude muset udělat jeho nástupce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Na setkání do Pardubic přijel také ministr dopravy Dan Ťok

„Kdybych to byl já, věděl bych co dělat,“ uvedl dnes Ťok k možnosti setrvání v úřadu. Možnost zrychlit výstavbu změnou zákona o liniových stavbách má v současnosti podle něj širokou podporu napříč parlamentními stranami. Existuje proto možnost změnit současný stav, kdy prospěšné liniové stavby může účinně blokovat každý, kdo má chuť, dodal.

Příkladem je dálnice D49, která má vysoutěženého zhotovitele, posudek stavby na životní prostředí, ale napodruhé už je stavební řízení napadáno kvůli výjimkám pro zvláště chráněné živočichy. „Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dva roky řešilo správné nakládání s křečkem polním, který se v místě plánované dálnice nachází. Po vyřešení problémů s křečkem přišly stížnosti na udělené výjimky pro dalších 17 chráněných živočichů, mimo jiné pro mravence, vlaštovky, rorýse nebo včelu obecnou,“ uvedl Ťok. Podle něj by vliv veřejnosti měl být omezený například jen na možnost vyjadřovat se k významným stavbám v rámci řízení na získání zeleného stanoviska EIA.

Dalším velkým tématem je podle Ťoka otázka liberalizace železnice, kterou v současnosti blokuje spor o režijní jízdné pro zaměstnance železnice a jejich rodinné příslušníky. Tento problém je podle něj potřeba vyřešit po volbách, kdy se obmění reprezentace politická i vedení drážních odborů, které proti omezení zaměstnaneckých benefitů nejvýrazněji vystupuje.

Změnu potřebují ale i pravidla fungování autoškol, kde je podle Ťoka vhodné zavést takzvaný řidičák na zkoušku pro čerstvé držitele řidičských průkazů. Tito noví šoféři, kteří ale zároveň nemusí být nutně mladí, totiž statisticky působí více nehod než zkušení řidiči.

Ještě před volbami plánuje Ministerstvo dopravy poslat do vlády materiál, podle kterého by v Česku mohl vzniknout okruh pro testování vozidel bez řidiče, nebo vypsat dotační program na výstavbu nabíjecích stanic pro elektromobily. Spolu s Německem pak chce úřad posílit pozici alternativních paliv v dopravě projektem, který by spojil Prahu s některou z německých metropolí autobusem na vodíkový pohon. V úvahu podle Ťoka přicházejí linky do Minichova, Norimberku nebo do Drážďan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…