Ministr dopravy promluvil ke zvyšování rychlosti na dálnicích i cyklistům pod vlivem alkoholu

22.06.2015 19:44

Hostem pondělního pořadu 20 minut na Radiožurnálu byl ministr dopravy Dan Ťok, který s Helenou Šulcovou hovořil o aktuálních tématech jeho resortu.

Ministr dopravy promluvil ke zvyšování rychlosti na dálnicích i cyklistům pod vlivem alkoholu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Na setkání do Pardubic přijel také ministr dopravy Dan Ťok

Nejprve řešil ministr dopravy kauzu vozíčkářky Daniely Kamenické, kterou minulý týden pracovníci Českých drah umístili do vagónu mezi balíky. „Je mi to líto. Bylo to hodně nedůstojné,“ komentoval vzniklou situaci Ťok s tím, že se pracovníci ČD snažili vyjít vozíčkářce vstříc, ale vinou nevyhovujících požadavků pro ni neměli lepší místo.

„Určitě se se zástupci Českých drah v dohledné době sejdu a budeme to probírat,“ přislíbil ministr dopravy a dodal, že se pokusí zařídit, aby alespoň jeden vagón v každém spoji byl na podobnou situaci připraven. „Obměna ale bude trvat déle. Myslím, že by to mohlo být tak v horizontu pěti let,“ uvedl v pořadu.

Ťok se s moderátorkou pozastavil také u své neochoty zvýšit povolenou rychlost na dálnicích na 150 km/hod. „Myslím, že evropským trendem je snižování rychlosti. V Německu, které ji má sice vyšší, se nyní vede debata, jestli ji nesnížit, protože v případě nehody se tam stává spoluviníkem nehody i řidič, který jel nad 130 kilometrů, i když s nehodou neměl nic společného,“ podotkl druhý ministr dopravy v Sobotkově vládě.

Škromach měl svůj pozměňovací návrh více promyslet

Nesouhlasí ani s pozměňovacím návrhem senátora Zdeňka Škromacha (ČSSD), aby mohli cyklisté jezdit po cyklostezkách s alkoholem v krvi. Podle ministra by se to totiž netýkalo jen cyklistů, ale i kolečkových bruslí či drožkářů, kteří si běžně přivydělávají tímto řemeslem například v Praze. „Měl přijít spíše s tím, co mají v Rakousku, tedy jízdu například do 0,5 promile alkoholu v krvi. Takto, jak s tím přišel pan Škromach, je to nereálné,“ řekl v rádiu Ťok, kterého nicméně zaujal návrh senátora Jaroslava Kubery (ODS), který navrhl pokutovat opilé chodce.

Ministr se vyjádřil i ke svému záměru dávat bonusy firmám, které dokončí své práce na silnicích a dálnicích před termínem dokončení. „Nejsem spokojený s rychlostí prací staveb, a to zejména na dálnicích,“ zmínil, proč s návrhem přišel, a dodal, že bonusy za práci v předtermínech by měly nahradit firmám peníze ušlé například na počtu pracovníků.

Posledním problémem, ke kterému se ministr dopravy z hnutí ANO vyjádřil, bylo mýtné a vypsání soutěže na konkurenční firmy, které by měly mýtné na dálnicích zajišťovat. „V tomto případě je vše otevřené, chce to ještě prodiskutovat,“ řekl k tomuto tématu Ťok, který se podle svých slov necítí jako kandidát na popravu a naopak chce nabídnout občanům ty nejlepší hodnoty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…