Ministr financí udělal zásek. Je ohrožen sociální smír, varoval z ČT odborář Středula. Ódéesák varoval před Pandořinou skříňkou

07.09.2017 22:53

Vyjednávání o platech a rozpočtu v koalici vrcholí, odbory stupňují tlak. Diskusi v Událostech, komentářích ČT24 na toto téma vedli předseda odborů Josef Středula, místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaroslav Klaška a místopředseda ODS Martin Kupka.

Ministr financí udělal zásek. Je ohrožen sociální smír, varoval z ČT odborář Středula. Ódéesák varoval před Pandořinou skříňkou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Stávkovou pohotovost v posledních dnech vyhlásili učitelé, úředníci, hasiči, zdravotníci a další. Odbory chtějí patnáct procent navrch pro učitele a desetinu pro ostatní. Dohoda zatím není, i přestože navýšení podporuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Ivan Pilný (ANO) se brání, že rozpočet není nafukovací.

„Vůbec jsme se nechtěli dostat do této fáze jednání, do této ostré fáze kampaně před volbami. Došlo ale k záseku, který byl podle našeho názoru neodůvodněn. Zaseklo se ministerstvo financí, konkrétně hnutí ANO, částečně i KDU-ČSL,“ řekl Středula s tím, že má pocit, že došlo k porušení sociálního smíru. „Kdybychom věděli, jak dopadne to pondělní jednání... Ale militantní akce? Využíváme signální akci, to je vyhlášení stávkové pohotovosti,“ zmínil Středula. 

„Jak to v pondělí dopadne, upřímně nevím, ale pro nás je prioritní to zvýšení platů učitelů. A ve zbytku státní správy, tak to, co rozpočet dovolí. O tom bude to pondělní jednání koaliční rady a následně i vlády,“ sdělil poslanec Klaška.

„Roste-li ekonomika, mají to lidé poznat ve svých peněženkách,“ míní pak místopředseda ODS Kupka. „Mohlo to být lepší, kdyby současná vláda nepřidávala tolik povinností podnikatelské sféře. Tady se stalo bohužel to, že platy ve státní sféře bohužel táhnou platy v zaměstnavatelské sféře,“ dodal občanský demokrat. Podle něj je rozhodně navýšení namístě pro učitele a zdravotníky.

„Myslím si, že přidat by si zasloužily všechny složky, ale nejhorší situace je v oblasti sociálních služeb, v oblasti neživé kultury a nepedagogických pracovníků,“ poznamenal následně Středula. A zkonstatoval také to, že ekonomika je ve velmi dobré kondici. 

Pro KDU-ČSL jsou podle Klašky prioritní skupinou učitelé. „Ale uvidíme, co rozpočet dovolí,“ zopakoval Klaška následně zmiňující i pracovníky v sociálních službách a v kultuře. O tom, že bychom se měli zaměřit na školství, je přesvědčen i Kupka. „Bohužel se spotřebovávají peníze na ideologické experimenty, jako je například povinná inkluze. Kdyby se finanční prostředky na ni využily ve prospěch učitelů...,“ posteskl si Kupka. „Peníze na platy bude muset vláda zkrátka hledat. Pandořina skříňka je otevřená,“ zmínil závěrem tohoto tématu Kupka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…