Ministr, kterého prý Kalousek označil za kokota: Takto vyzrajeme na Putina. Zemana jsem sundal ze zdi, místo něj visí kříž

01.12.2014 11:40

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro časopis Týden nastínil způsob, jakým mohou čeští zemědělci obcházet ruské embargo na dovoz potravin. Vysvětlil také, proč sundal ze zdi portrét prezidenta Miloše Zemana a popsal, co mu vadí na místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.

Ministr, kterého prý Kalousek označil za kokota: Takto vyzrajeme na Putina. Zemana jsem sundal ze zdi, místo něj visí kříž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Jurečka uvádí, že ruské embargo „zkrouhlo“ výnosy českých zemědělců o zhruba 300 miliónů korun. Mnohem horší dopad má ale podle něj to, že v oblasti ovoce, zeleniny a mléka vznikají v Evropě obrovské přebytky, takže začínají klesat výkupní ceny od zemědělců. To ministrovi zemědělství dělá starosti, a proto se se svými spolupracovníky snaží nalézt nové možnosti pro export.

Obejít ruské embargo na dovoz potravin z EU se prý dá tak, že budeme obchodovat s Gruzií, Běloruskem či Arménií. Tedy se zeměmi, které jsou členy ruské celní unie, takže mají přístup na tamní trh. Přes ně by se mohlo zboží reexportovat a na ruský trh by se tak dostalo i přes uvalené embargo. „Uvidíme, nakolik budou ruské úřady schopny vystopovat, že jde o zboží z Evropské unie,“ dodává k tomu Jurečka.

Není export do Ruska přes jiné země jen přechytračením sankcí? „Jde o problém na straně Ruska. Obchod si vždy hledá svoje cesty. A pokud má náš výrobce možnost produkt prodat tímto způsobem, proč by toho nevyužil?“ říká ministr zemědělství.

Na zdi v kanceláři má pověšeny portréty prezidentů Masaryka, Beneše a Havla. Současnou hlavu státu bychom tam ovšem hledali marně. Jeho místo zaujímá kříž. Proč?

„Když vrávoral při vyzvedávání korunovačních klenotů ve svatováclavské kapli. Tehdy jsem řekl, že jsou chvíle, kdy se politik nemůže namazat jako ruský mužik. Myslím, že si politik nemůže dovolit přijít k tak významnému symbolu české státnosti v takovém stavu,“ popisoval Jurečka moment, kdy se rozhodl sundat portrét prezidenta Zemana ze zdi své kanceláře.

Ministrovi zemědělství se rovněž nelíbí, když členové vlády ventilují výhrady na veřejnosti. „Pokud je někdo členem vlády, měl by dodržovat týmového ducha. A má-li nějaké výhrady, má si je nechat pro sebe a mluvit o nich případně až tehdy, když vládní angažmá ukončí.

V politice mu pak obecně vadí, když se někdo někoho snaží urazit, osočit - pokud možno co nejhrubším způsobem. „Když Miroslav Kalousek v České televizi na otázku, co si myslí o návrhu ministra Jurečky, řekne: „Je to kokot“,“ dal Jurečka příklad. Že Kalousek označil Jurečku za ,,kokota", tvrdí i místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…