Ministr kultury Zaorálek počítá i příští rok se zvýšením pobídek pro filmaře

18.11.2019 21:08

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) předpokládá, že i v příštím roce dá stát na pobídky zahraničním filmovým štábům víc než 800 milionů korun, s nimiž počítá návrh rozpočtu Státního fondu kinematografie (SFK), který dnes podpořila vláda. Novinářům to řekl při příchodu na zasedání vlády. Letos stejnou částku filmaři kvůli zájmu o natáčení v ČR vyčerpali v polovině roku. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden slíbil pro letošní rok zvýšení částky o 500 milionů na 1,3 miliardy korun. Podle Zaorálka je možné, že bude příští rok třeba přidat víc.

Ministr kultury Zaorálek počítá i příští rok se zvýšením pobídek pro filmaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

V několika posledních letech na pobídky zahraničním filmovým štábům šlo vždy 800 milionů korun, s částkou počítá i návrh, který dnes podpořila vláda. Zvýšit dotaci o 500 milionů korun v roce 2020 i v letech následujících požaduje SFK. Suma investovaná do pobídek se podle fondu vrací, loni filmaři do ČR přinesli pět miliard korun.

Zaorálek dnes novinářům řekl, že filmový průmysl je nyní tahounem a dává příležitost zaměstnat řadu malých a středních firem. „ČR má šanci kus toho zahraničního kapitálu pro sebe urvat,“ uvedl Zaorálek. Počítá s tím, že se bude k 800 milionům přidávat alespoň 500 milionů i příští rok. „Je pravděpodobné, že minimálně tato suma bude potřebná, ale uvidíme podle vývoje,“ řekl.

Dnešní projednávání rozpočtu SFK bylo podle něj jen formální, protože do Sněmovny putoval už jako součást komplexního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Jen kvůli požadavkům poslanců se nyní formálně zašle do Sněmovny znovu.

Pobídky pro zahraniční filmaře představují možnost získat zpět část nákladů. Jde o projekty různého druhu, od několikadenního natáčení až po realizaci desetidílného seriálu, který zabere sto natáčecích dní.

Zahraniční filmové štáby loni přinesly do ČR pět miliard korun. Letos dosáhly projekty v programu filmových pobídek této hodnoty už v polovině roku. Fond předpokládá, že poptávka a zvyšování přílivu zahraničních investic bude pokračovat i v roce 2020. Proto zdůrazňuje potřebu navýšit celkovou částku. Celkem činí vyrovnaný rozpočet SFK přibližně 1,23 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…