Ministr kultury brojí proti Číně. Nesmíme se za ekonomické výhody vzdávat hodnot

22.03.2016 13:40

Hodnotu lidských práv není možné vyměňovat za aktuální ekonomický profit, uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Řekl to v souvislosti s tím, že Čína podle jeho informací požádala o schůzku na ministerstvu zahraničí kvůli nedávnému uctění památky obětí protičínského povstání, které ministr navrhl v Poslanecké sněmovně. Číňané podle něj vyjádřili obavu, aby Hermanovy postoje negativně neovlivnily blížící se návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Ministr kultury brojí proti Číně. Nesmíme se za ekonomické výhody vzdávat hodnot
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman společně s náměstkem Patrikem Košickým.

Sněmovna na Hermanův popud držela 10. března neplánovaně minutu ticha za oběti povstání v roce 1959 za obnovení nezávislosti Tibetu na Číně. Ministr o uctění památky obětí protičínského povstání ve Lhase požádal v okamžiku mezi projednáváním různých zpráv. Herman dnes odmítl, že by tak zaujímal protičínské postoje. "Čínskou kulturu mám rád a vážím si jí," řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Herman zdůraznil, že je důležité podporovat kulturní a obchodní výměnu, ale ne za každou cenu. "Není možné hodnotu lidských práv lacině vyprodávat za momentální ekonomický profit. Já jsem před rokem 1989 nedovolil, aby mi českoslovenští komunisté nasadili náhubek, nedovolím to ani současným čínským komunistům ani Pekingu," řekl.

Informace o stížnostech Číny kvůli minutě ticha zveřejnil ministr už v pátek na twitteru. Ministerstvo zahraničí to nepotvrdilo, mluvčí ministerstva Michaela Lagronová ČTK sdělila jen, že se o uctění památky "zmínili" zástupci čínského velvyslanectví na pravidelné schůzce.

Čínský prezident Si Ťin-pching Prahu navštíví od 28. do 30. března. Půjde o první návštěvu čínského prezidenta v Česku i v bývalém Československu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…