Ministr obrany Stropnický podpoří zákon pro rušení vojenského újezdu Brdy

03.03.2014 15:22

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) je pro rušení vojenského újezdu Brdy, které připravují ministerstva obrany, vnitra a životního prostředí už 2,5 roku. Zákon o vojenských újezdech chce obhájit v prvním čtení na březnové schůzi sněmovny. Návrh příští týden předloží spolu s náčelníkem generálního štábu poslancům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Novinářům to řekl ministr, který v pondělí v Brdech jednal se zástupci obcí a vedení Plzeňského a Středočeského kraje.

Ministr obrany Stropnický podpoří zákon pro rušení vojenského újezdu Brdy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Plzeňský kraj podporuje návrh ministerstev, tedy rozdělení katastrů mezi obce obou krajů, tedy návrat k historickým hranicím krajů i obcí před vznikem vojenského prostoru. Středočeský kraj chce naopak újezd zachovat a o jeho transformaci dále jednat.

Zmenšení hranic ano, ale konzervace a návrat k široké diskusi ne

„Předpokládám, že ve sněmovně k tomu bude bohatá diskuze. Důležitým krokem bude, že to půjde ještě před začátkem březnové schůze do příslušného výboru (pro obranu a bezpečnost)," uvedl Stropnický. Diskuze na výboru podle něj řekne, kam se bude ubírat podpora politických stran.

„Ve hře je jedna zásadní změna a já bych velmi nerad, aby k ní došlo. Považoval bych to za chybu. Tedy to, co navrhují oponenti návrhu, abychom Brdy nechali, ještě o nich diskutovali a zmenšili hranice ostatních vojenských újezdů," uvedl ministr. Zmenšení hranic ostatních újezdů je podle něj správný krok, ale vyjmutí Brd, jejich konzervaci a návrat k „široké nekonečné diskuzi" by považoval za chybu.

Stát přijde o větší peníze, pokud bude v Brdech vytvořena CHKO

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD) ale uvedl, že když už se má rušit brdský újezd zákonem, tak proč nerušit i ty ostatní.

„Uvidíme, jak dopadne schvalování zákona. Důležité je, jak to dopadne pro občany. Nejsme pro to, aby se tento vojenský prostor ihned otevřel. Ten stát to přijde na daleko větší peníze, pokud tam bude vytvořeno chákáóčko,“ míní hejtman.

Řihák prý navrhne poslancům ČSSD, aby z návrhu zákona Brdy vyjmuli, aby byl čas na další jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…